Pád železné opony láká vzdělané, Češi jsou na chvostu

Tomáš Fránek
11. 5. 2011 21:00
Zájem pracovat v Rakousku je větší než čekaly úřady
Pohovory. Ilustrační snímek.
Pohovory. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Pád pracovní železné opony by mohl přinést větší odliv vzdělaných lidí ze střední Evropy do Rakouska a Německa, než se čekalo.

Ukazují to první čísla pracovních agentur, na které se lidé z Česka, Maďarska, Slovenska a Slovinska při hledání práce často obracejí. Zájem Čechů je přitom zdaleka nejmenší, ze středoevropských zemí chce za prací do Rakouska odejít také nejméně lidí s vysokoškolským vzděláním.

Rakušané čekají, že do země za prací přijde 11 tisíc až 16 tisíc lidí, zájem ale mají především o řemeslníky, kuchaře a absolventy technických škol.

Zájem mají vzdělaní

Průzkum společnosti Trenkwalder ale třeba ukázal, že zájem o práci v Rakousku projevilo už přes šest a půl tisíce lidí ze čtyř zemí EU - tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Slovinska. V těchto počtech tak nejsou započítáni lidé z Polska a pobaltských zemí.

Lidé od práce v Rakousku čekají lepší plat a také pracovní podmínky. Alpská země je tak výhodným pracovním cílem pro 87 procent Slováků, 85 procent Slovinců, 82 procent Maďarů. Češi tak velký zájem nemají, práci v Rakousku chtělo asi sedmdesát procent lidí.

Česko má nejmenší nezaměstnanost, jenom o málo vyšší je ve Slovinsku, výrazně vyšší je ale v Maďarsku a na Slovensku.

Zájemci o práci mají podle agentury Trenkwalder převážně vysokoškolské vzdělání a hledají práci v IT a obchodu.

Vysokoškolsky vzdělaných Slováků je přes 56 procent, Maďarů 51 procent, u Čechů je ale víc než polovina zájemců s nižším vzděláním.

Většina těch, které by práce lákala, se po pobytu v Rakousku chce vrátit domů. Nejdéle přitom chtějí pracovat pět let.

Lidé se ptají, ale nepřijeli

Zvýšený zájem lidí jít pracovat do Rakouska potvrzují i české a moravské úřady práce. Třeba v Brně a Olomouci se od začátku května zájem o práci v zahraniční zdvojnásobil.

Ale třeba veletrh pro české uchazeče o práci pořádaný v Německu skončil fiaskem.

Lidé z Česka, kterým dvě desítky bavorských firem nabízely minulý týden na veletrhu Práce bez hranic v příhraničním městečku Furth im Wald práci, žádný velký zájem neprojevili.


 

Právě se děje

Další zprávy