Pracovní železná opona padla, Češi se pro eura nehrnou

Tomáš Fránek
1. 5. 2011 0:30
Na příchodu lidí z východu vydělá Bavorsko, těší se i Maďaři
Foto: Jan Langer

Brno - Po sedmi letech přišel s úderem půlnoci další pád hranic, které kdysi rozdělovala současnou Evropskou unii na dvě části.

Po ukončení hraničních kontrol totiž mizí německo - rakouská železná opona, která bránila lidem z nových členských zemí bez omezení pracovat v tamních továrnách, nemocnicích, restauracích nebo na stavbách.

Pro lidi z Česka ale jakoby to žádný důvod k jásání nebyl. Do Německa nebo Rakouska se za lépe placenou prací chystá jenom málo z nich.

Všichni už jsou pryč

Žádný velký odliv z příhraničních regionů nečekají zástupci úřadů práce a profesních sdružení. Kdo chtěl pracovat v zahraničí, už si podle expertů práci našel a z Česka odešel.

"Češi tradičně nejsou příliš ochotni se stěhovat za prací, natož odjet do zahraničí. Navíc poměrně málo Čechů umí německy natolik dobře, aby se mohlo bez problémů uplatnit na německém či rakouském trhu," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Podle něj se nyní o práci v Německu zajímají především drobní živnostníci ze stavebnictví.

Malý zájem Čechů o práci v Rakousku nebo Německu dokazují i nepříliš důrazné protesty českých politiků proti novému nařízení rakouské strany.

Podle nařízení musí totiž firmy, které chtějí v Rakousku pracovat, platit svým zaměstnancům stejně jako Rakušané. "Nebylo by dobré, aby lidé v Rakousku pracovali za nízké mzdy, došlo by k rozvratu pracovního trhu," uvedl šéf rakouského úřadu práce Johannes Kopf.

Proti tomu už třeba protestuje slovenský ministr práce Jozef Mihál. "Prověřujeme, zda je rakouské nařízení v souladu s pravidly EU," uvedl ministr.

Tisíce pendlerů uživíme

Naopak Maďaři takové opatření vítají, v Rakousku jsou totiž lidé z Maďarska žádanou pracovní silou. "Lidé z Maďarska mají podobnou mentalitu," uvedl Kopf s tím, že do Rakouska za prací zamíří asi 16 tisíc lidí ze střední a východní Evropy.

Na příchodu nových pracovníků ze střední a východní Evropy může vydělat Bavorsko. Podle studie Východoevropského institutu v Řezně se nijak nepotvrzuje, že by pracovní místa v příhraničních oblastech obsadili hůře placení Češi. 

"Počet českých přeshraničních pracovníků pendlujících přes hranici se již řadu let stabilně udržuje na čísle 1500. A ani přes neomezený přístup na pracovní trh nedojde k razantnímu nárůstu českých pendlerů," uvádí experti ve studii.

Bavorsko by přitom uživilo až sedm tisíc pendlerů, většina by našla práci v Mnichově.

"Z úplného zpřístupnění německého pracovního trhu pro české občany bude východní Bavorsko profitovat. Problém chybějící kvalifikované pracovní síly v Německu se tak dá jednodušeji odstranit," uvedl autor studie Michael Knogler.

Problémy s platovým dumpingem, který by příval levné pracovní síly ze sousedních Čech mohl způsobit, navíc podle Knoglera  řeší německá politika minimální mzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy