Nezaměstnanost v dubnu opět klesla, je na 8,6 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 5. 2011 9:20
Lidí bez práce je v Česku i nadále přes půl milionu, nezaměstnanost klesla o 0,6 procentního bodu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Praha - Další pokles nezaměstnanosti přinesl do Česka duben. I když bez práce bylo stále 513 842 lidí, míra nezaměstnanosti se podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí snížila na 8,6 procenta.

Ve srovnání meziměsíční i meziroční pokles míry nezaměstnanosti byl v dubnu stejný - o 0,6 procentního bodu. Nejvíce lidí si v průběhu dubna našlo práci na Pelhřimovsku, kde se nezaměstnanost snížila o 15,7 procenta a Jindřichohradecku, kde poklesla o 15,1 procenta.

Odborníci tento vývoj vítají, očekávali o něco pozvolnější pokles. "Ukazuje se tedy, že situace na trhu práce vykazuje pozvolné zlepšování, jedná se totiž již o třetí pokles v řadě za sebou. Vedle sezónních faktorů svoji roli hrálo také dobré počasí a pokračující oživení ve stavebnictví a průmyslu," uvedl makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Tomáš Volf ze skupiny Citfin upozornil, že nově evidovaných uchazečů bylo v dubnu nejméně od srpna 2008.

Analytici sice s výhledem na další měsíce nejsou pesimističtí, očekávají další pokles směrem k osmi procentům, ale upozorňují, že do míry nezaměstnanosti zatím nezasáhl jarní příval absolventů.

"Zda míra nezaměstnanost prolomí hranici 8 procent, bude záležet na poptávce po zaměstnancích v sezónních pracích zejména ve stavebniczví. Ale bude také rozhodující, jak se po konci školního roku podaří novým absolventům uplatnit na trhu práce," 
konstatoval Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Za dobré znamení lze považovat i to, že v dubnu dál vzrůstal počet pracovních míst, o 6,3 procenta. Od března přibylo v databázích úřadů 2 122 pracovních nabídek, ve srovnání s loňským dubnem jich letos bylo o 3 140 více. Nadále ale na jedno volné místo připadá přes 14 uchazečů o práci.

 

Právě se děje

Další zprávy