Novou práci můžete hledat i při nemoci. Výpověď neplatí

Tomáš Fránek
22. 6. 2012 7:00
Nejvyšší soud neuznal jako důvod pro výpověď hledání nové práce v době nemoci
Foto: Deutsche Bank AG

Brno - Hledat si novou práci v době, kdy je zaměstnanec oficiálně na nemocenské, je od něj sice neseriózní, není to ale důvod pro vyhazov ze stávajícího zaměstnání.

Nejvyšší soud tak rozhodl v případě sporu mezi účetní a firmou z jihočeského Písku.

Pokud totiž lidé na nemocenské nepracují, nemohou dostat výpověď za to, že špatně plní svoje pracovní povinnosti.

„Zaměstnanec, který v době, kdy byl lékařem uznán dočasně práce neschopným, nevykonává práce dohodnuté v pracovní smlouvě, se nedopouští porušení povinnosti," rozhodli soudci.

Špatně pracujete

Soudci posuzovali už čtyři roky trvající spor ohledně výpovědi pro bývalou účetní jihočeské firmy.

Majitelé nebyli spokojení s tím, jak žena pracuje a jak vede údaje o účetnictví. A za závažné porušení povinností se jí rozhodli dát výpověď.

Jenže vedle špatného vedení účetnictví uvedli jako důvod pro výpověď také to, že žena v době, kdy byla uznána nemocnou a měla se léčit, šla na pracovní pohovor do jiné firmy. Navíc kvůli nemoci neodvedla platby za silniční daň a některým zaměstnancům neposlala mzdu.

U soudů v Písku a Českých Budějovicích firma s výpovědí neuspěla, soudci ji označili za neplatnou. „Není možné spatřovat důvod výpovědi v tom, že se v době nemoci zúčastnila konkursu na pracovní místo u jiné firmy," rozhodli soudci.

Firma ale poslala ještě dovolání k Nejvyššímu soudu s tím, že žena vážně porušovala svoje povinnosti a výpověď by měla platit.

Nejvyšší soud část námitek týkajících se špatně vedeného účetnictví uznal a nařídil nové projednání případu. Senát soudu vedený soudcem Zdeňkem Novotným ale zároveň jasně rozhodl, že hledání práce v době nemoci důvodem pro výpověď být nemůže.

Měla vycházky

Soudci vycházeli z toho, že podle lékařem stanoveného léčebného režimu nemusela žena kvůli nemoci ležet a měla povolené vycházky.

Kvůli nemoci sice včas neodeslala některé platby a zároveň se zúčastnila pohovoru kvůli novému zaměstnání, v tomto počínání ale podle Nejvyššího soudu není možné spatřovat porušení povinnosti zaměstnance.

V době nemoci není podle soudců zaměstnanec povinen vykonávat práci podle pracovní smlouvy. A ani snaha získat nové zaměstnání v době nemoci není porušením zákona.

„Byť by se takové počínání mohlo ve vztahu k zaměstnavateli jevit jako ne zcela seriózní, nezakládá důvod pro rozvázání pracovního poměru výpovědí," rozhodli soudci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká je akuální nabídka práce ve vašem regionu?

Projděte si zákoník práce.

 

Právě se děje

Další zprávy