Drábkův bič na podvody při nemoci prověří Ústavní soud

Petr Kučera Petr Kučera
22. 2. 2012 12:45
ČSSD tak vyhoví žádosti, se kterou za ní přišli odboráři
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté podají v březnu další ústavní stížnost na část vládních reforem. Tentokrát nechají prověřit dvě změny zákoníku práce, které rozšiřují výpovědní důvody a omezují působení odborů.

ČSSD tak vyhoví žádosti, se kterou za ní přišli odboráři.

Opozici se nelíbí zejména nový výpovědní důvod, který od Nového roku zavedla novela zákoníku práce. Zaměstnavatelé díky němu budou moci dát výpověď lidem, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší lékařem stanovený režim při nemocenské.

Seznam hlavních povinností zaměstnanců se rozšířil o "zdržování se v místě pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti" a "dodržování doby a rozsahu povolených vycházek".

Jak zdůrazňuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který novelu prosadil, tento nástroj je možné využít pouze v prvních třech týdnech nemoci, kdy nemocenskou platí zaměstnavatel.

Dvojí trest?

"Vláda prosadila nový výpovědní důvod, kdy nemocný zaměstnanec, jehož kontrola nezastihne doma mimo rozsah povolených vycházek, může být bez dalšího dokazování zaměstnavatelem okamžitě propuštěn ze zaměstnání," interpretuje nový bod zákoníku předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Ten samý nemocný je ovšem už za takové porušení postižen, a to odebráním nemocenské. Zavádí tak dvojitý trest za jediné pochybení," domnívá se Sobotka.

Drábek nevnímá dvojí trestání jednoho přestupku jako protiústavní. "Stejně by muselo být nahlíženo například při dopravním přestupku, kdy může být řidič potrestán jednak pokutou a jednak odebráním příslušného počtu bodů," říká.

Podle Sobotky si nemocný zaměstnanec nesmí ani dojít k lékaři při zhoršení svého zdravotního stavu, jinak by riskoval vyhazov.

"To je nesmyslný argument. Už z toho prostého důvodu, že právě tento lékař návštěvu a případné prodloužení neschopnosti zaměstnanci písemně potvrzuje," vyvrací Sobotka slova Jaromír Drábek.

"Zákoník práce šikanuje zaměstnance a obrovským způsobem posiluje moc zaměstnavatelů. ČSSD je přesvědčena, že proti případnému provinění musí mít pracovník dostatečnou možnost se obhájit," dodává Sobotka.

Zákaz odborů v nejmenších firmách

Ústavní soud má podle ČSSD posoudit také další novinku zákoníku práce. Ta omezuje působení odborů podmínkou, že musí sdružovat nejméně tři zaměstnance v pracovním poměru. Na novinku upozornil v listopadu právě online deník Aktuálně.cz (podrobněji zde).

"Ve firmách s pracovníky především na dohodu o provedení práce či smlouvu o pracovní činnosti by tím zaměstnancům zaniklo právo sdružovat se k ochraně hospodářských a sociálních zájmů do odborových organizací, ústavně zaručené Listinou základních práv a svobod," vysvětluje Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy