Brno - Za střevní infekci mohou podle německých hygieniků salátové okurky přivezené ze Španělska.
A to uvádí do pohotovosti i kontrolory v Česku. Španělsko je totiž největším dovozcem okurek na tuzemské pulty, podle posledních známých čísel z března letošního roku se do Česka dovezlo ze Španělska přes dva a půl tuny okurek.
České úřady už proto požádaly německé hygieniky o urychlené zaslání informací. "Reagujeme na zprávy o testech okurek a chceme co nejdříve znát podrobnosti," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil.
Čekáme na informace
Podle něj se zatím v evropském systému, který varuje před nebezpečnými potravinami, zatím žádné informace z Německa neobjevily.
Němci už oznámili, že bakterie jsou v okurkách ze Španělska. "Bakterie krvácivého průjmu EHEC hygienici jednoznačně zjistili u tří okurek ze Španělska," oznámila ministryně zdravotnictví spolkové země Hamburk Cornelia Prüferová-Storcksová. "Nelze vyloučit, že by zdrojem nákazy mohly být i další potraviny," řekla Prüferová-Storcksová.
Na nebezpečnou nákazu v Německu zemřely dvě ženy, nakazilo se přes 600 lidí, z toho 140 je ve vážném stavu. Nákaza byla zjištěna i v Dánsku.
Podle zástupců Evropské komise hrozí přenos nákazy do dalších zemí Evropské unie. V EU by proto mohl být brzy vyhlášen první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.
Odolný vir
Jako první na možnou příčinu upozornili experti z berlínského Institutu Roberta Kocha.
Zjistili, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Úřad proto varoval, aby lidé tuto zeleninu pocházející ze severu Německa nejedli.
Kmen bakterie EHEC je velmi odolný a podle všeho nereaguje na penicilin. Identifikace patogenu je důležitým krokem k nalezení přenosových kanálů.