Karlovarské oplatky chrání EU. Němci je blokovali 7 let

Tomáš Fránek
26. 5. 2011 12:38
Karlovarské oplatky získaly po 7 letech ochranu Evropské unie

Brno - Po sedmi letech sporů je konečně jasno. Karlovarské oplatky a Karlovarské trojhránky i přes námitky Němců a Rakušanů získají chráněné označení Evropské unie.

O ochraně oplatků rozhodlo ve čvrtek na společném jednání dvacet sedm států unie. Verdikt EU znamená, že jedině české oplatky obsahující karlovarskou vřídelní vodu mohou používat pro svoje výrobky tuto značku.

Němci je vyrábějí také

Výrobci v Německu a Rakousku zatím užívají pro svoje výrobky německou verzi názvu. Němečtí a rakouští politici se proto snažili prosadit své námitky různými politickými tlaky, proto uznání ochrany oplatků trvalo tak dlouho.

Do role obhájce německých výrobců oplatek se pasoval například známý bavorský zákonodárce Bernd Posselt, který je v Česku známý jako představitel sudetských Němců.

"Udělení zeměpisné ochrany znamená, že v souladu se stopadesátiletou výrobní tradicí budou moci nést označení Karlovarské oplatky jen výrobky obsahující karlovarskou vřídelní vodu. To vyřazuje ze hry německé a rakouské výrobce, kteří si na používání tohoto označení zvykli jako na výhodný marketingový tah," uvedl europoslanec Jan Březina.

Až vyprší lhůta

Němečtí a rakouští výrobci oplatků budou moci používat názvy v němčině ještě pět let. „Po vypršení tohoto přechodného období ale tento název budou smět používat jen případní držitelé historických ochranných známek," uvedlo české stálé zastoupení v Bruselu prohlášení.

Na unijních seznamech výrobků s chráněným označením figuruje zhruba tisíc různých produktů, z nichž zhruba tři desítky jsou z České republiky.

Jde třeba o Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník nebo Hořické trubičky.


 

 

Právě se děje

Další zprávy