Manželé smí dělit majetek, až vypořádají dluhy

Tomáš Fránek
14. 12. 2007 15:44
Věřitel má přednost před partnerem podnikatele

Brno - Věřitelé, kteří vymáhají dluhy po neúspěšných podnikatelích, mají právo vymoci peníze i z majetku, který patřil do společného vlastnictví manželů. A to i v případě, že byl po dohodě manželů převeden na toho z partnerů, který nic nedluží.

Dohody o vypořádání společného majetku manželů uzavřené poté, co věřitelé dluhy začali vymáhat, jsou neúčinné, jejich neplatnosti se nemusí věřitelé domáhat u soudu.

Takový verdikt vynesl Nejvyšší soud, který posuzoval spor mezi Finančním úřadem v Českých Budějovicích a manželkou podnikatele, který na daních dlužil přes 12,6 milionů korun.

Věřitelé mají přednost

"Postavení věřitele se dohodou o vypořádání společného jmění dlužníka nemůže zhoršit," rozhodl senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Pavla Krbka.

V posuzovaném případu soud v Českých Budějovicích nařídil už v roce 2002 podle návrhu Finančního úřadu vymožení pohledávky ve výši 12,6 milionu korun prodejem rodinného domu a pozemků, které byly ve společném vlastnictví manželů. Na nemovitosti bylo zřízeno zástavní právo.

O dva roky později ale byl na majetek podnikatele prohlášen konkurs. Správce konkursní podstaty uzavřel s manželkou podnikatele dohodu o vypořádání společného jmění manželů. Ženě tedy připadly nemovitosti původně určené k vyrovnání pohledávky Finančního úřadu.

To schválil i konkursní soud.

Žena pak zaplatila za dům a pozemky cenu ve výši 2 miliony korun (podle znaleckého posudku byla tržní cena 4 miliony korun) a správce vydal potvrzení o zániku zástavních práv.

Okresní soud ale zamítl žalobu, kterou se žena domáhala vyloučení domu a pozemků z řízení o vymožení daňových nedoplatků.

Nezbavení práva

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl opačně, nemovitosti z řízení vyloučil, podle soudců nešlo o nedovolené a neplatné jednání. Finanční úřad ale poslal dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Nemohli jsme požadovat prodej nemovitostí, žena zaplatila jen polovinu odhadní ceny," uvedli zástupci úřadu v dovolání.

Nejvyšší soud dovolání vyhověl, verdikt Krajského soudu zrušil a nařídil mu znovu celý spor projednat.

"Věřitel vymahatelné pohledávky, jež vznikla před uzavřením dohody o vypořádání společného jmění dlužníka a jeho manžela, má právo ji vymoci i z majetku patřícího (původně) do společného jmění," rozhodli soudci.

Nic na tom podle soudců Nejvyššího soudu nemění, že šlo o dohodu mezi manželkou dlužníka a správce konkursní podstaty, kterou schválil soud.

"Vypořádání společného jmění manželů v konkursu na majetek jednoho z manželů nezbavuje věřitele práva domáhat se uspokojení pohledávek i z majetku přikázaného v rámci vypořádání manželovi úpadce," uvedl soud.

 

Právě se děje

Další zprávy