Lidé masivně mění dodavatele plynu, už padl rekord 2010

Karel Toman
4. 5. 2011 6:46
Do dubna změnilo dodavatele sto tisíc lidí, za rok 2010 to bylo asi 85 tisíc

Praha - Dodavatele plynu změnilo do dubna letošního roku o 15 tisíc víc klientů než za celý rok 2010. Vyplývá to z čísel, které deníku Aktuálně.cz poskytl server Srovnejenergie.cz.

"Za první čtyři měsíce tohoto roku změnilo dodavatele plynu zhruba 100 000 zákazníků, přičemž za celý rok 2010 to bylo asi 85 000 zákazníků," sdělila Kateřina Vaňková ze serveru Srovnejenergie.cz. Dodavatele elektřiny změnilo podle ní za stejné období 175 tisíc lidí, přičemž za celý rok 2010 to bylo 249 000 klientů.

Podle analytika Petra Sklenáře z J&T Banky tak pokračuje útok alternativních dodavatelů na pozice trojice hlavních distributorů - ČEZ, RWE a E.ON. "Potvrzuje se, že podíl lidí, kteří mění dodavatele u elektřiny i plynu, nadále roste," řekl.

Alternativní neznamená nutně malý

"Stále přitom převládají změny směrem od hlavního dodavatele k alternativním, i když často velkým společnostem - u elektřiny k RWE, u plynu pak k Pražské plynárenské nebo k ČEZu," doplňuje expertka Vaňková.

To, že je aktuálně nejvíc změn u plynu, souvisí částečně se vstupem ČEZu na trh vloni v červnu. Do konce roku 2010 přitom začala společnost dodávat plyn 60 099 domácnostem a její razantní nástup v dodávkách plynu tak pokračuje i po Novém roce.

"K polovině února jsme přesáhli hranici 80 tisíc zákazníků," sdělila mluvčí ČEZu Eva Nováková. Pokud tedy klienty nabíral stejným tempem do dubna, "ulovil" ČEZ z letošních přestupů k jinému distributorovi plynu zhruba polovinu klientů.

Podle Vaňkové ze Srovnejenergie.cz může změna distributorů souviset také s ohlášeným zdražováním energie kvůli rostoucím cenám ropy.

Plyn i elektřina zdraží nejméně o desetinu

Společnosti RWE a E.ON totiž oznámily zdražení plynu k 1.6.2011, což podle Vaňkové znamená nárůst nákladů pro domácnost v průměru o 2400 korun ročně. Z menších dodavatelů se přidala společnost Lama Investments, ostatní většinou oznámili zdražení od 1. července.

Nejvíce podle Srovnejenergie.cz zdraží RWE, a to o 130 korun včetně DPH na MWh plynu.

Zdražení až o 15 % se čeká také u elektřiny v souvislosti s odstávkou německých jaderných reaktorů.

O konkurenčním boji mezi distributory tak možná už vypovídají i takové detaily, jako je datum ohlášeného zdražení. "Zdražení plynu k termínu 1.6. je dost zvláštní. V minulosti se totiž ceny plynu vždy měnily k začátku čtvrtletí," upozorňuje Vaňková. "Možná se snažili ceny plynu udržet co nejdéle, protože se velcí hráči potýkají s odlivem zákazníků," dodává.

"Garantované ceny" nevylučují vyšší účty

V ostré konkurenci se podomní prodejci plynu a elektřiny podle Sklenáře chovají často na hranici klamavé reklamy, když nabízejí "garantované ceny". U klientů to vyvolá dojem, že se jim ceny elektřiny nebudou měnit.

Distributor jim ale garantuje jen cenu silové elektřiny, která se na vyúčtování podílí zhruba z poloviny. Zbylou část, kterou určuje Energetický regulační úřad a další vlivy jako daně, ale distributor neovlivní.

"To, že podepíšu garantovanou cenu na deset let, jak už jsem někde taky viděl, ještě neznamená, že se mi cena nezvedne. Naopak, bude se mi zvedat každý rok," tvrdí Sklenář z J&T.

 

Právě se děje

Další zprávy