Leteckou společnost z Ostravy poslal soud do úpadku

ČTK ČTK
6. 3. 2012 9:20
Czech Connect Airlines dluží zhruba 300 věřitelům včetně svých zaměstnanců
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: CCA

Ostrava - Krajský soud v Ostravě poslal leteckou společnost Czech Connect Airlines (CCA) do úpadku. Vyplývá to údajů v insolvenčním rejstříku na stránkách www.justice.cz.

Firma, která sídlí na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku, podala návrh na insolvenci sama kvůli předluženosti a platební neschopnosti.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, tak musejí učinit do 27. března. Společnost podala sama na sebe insolvenční návrh poprvé už v lednu, tehdy ho ale soud zamítl kvůli formálním nedostatkům.

Podle insolvenčního návrhu mají CCA téměř 300 věřitelů. Mezi nimi je i 80 současných a bývalých zaměstnanců, jimž firma dluží dohromady 3,4 milionu korun. Vůči ostatním věřitelům má firma nesplacené závazky za téměř 219 milionů korun.

Letadlo společnosti startovalo naposledy letos 20. ledna. Jak vyplývá z insolvenčního návrhu, tehdy firma většinu plateb zastavila. Podle údajů v insolvenčním návrhu společnost dluží například více než milion korun Všeobecné zdravotní pojišťovně, přes 22 milionů korun ostravskému spotřebnímu a úvěrovému družstvu Unibon nebo více než milion amerických dolarů německé firmě za neuhrazené leasingové splátky za letadlo.

Loni firma létala z několika českých letišť do Moskvy, Petrohradu, Jekatěrinburgu a Rostova na Donu. Czech Connect Airlines do konce roku 2010 působila pod názvem Central Charter Airlines a zabývala se výhradně charterovou přepravou.

Od loňského ledna společnost změnila jméno a začala provozovat i spojení na více linkách mezi českými a ruskými městy. Z mošnovského letiště firma zajišťovala pouze charterové lety.

 

Právě se děje

Další zprávy