Klaus vetoval parlamentní zákaz prodeje Ruzyně

hp
16. 12. 2009 15:49
Proces privatizace podle prezidenta už začal a nemůže být přerušen
Letiště Praha - Ruzyně. Ilustrační foto.
Letiště Praha - Ruzyně. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus dnes vetoval zákon o vlastnictví ruzyňského letiště, který zakazuje jeho privatizaci, a vrátil ho na přepracování Poslanecké sněmovně.

Prezident zákonu vytýká hned několik věcí. Jednou je to, že parlament podle Klause použil zákon jako nástroj moci, ke kterému ale nemá kompetence.

Ve svém prohlášení Václav Klaus také uvádí, že podle něj letiště Ruzyně není majetkem zcela nezbytným pro zajištění potřeb české společnosti, jak argumentuje parlament.

Problém vidí prezident i v tom, že majetek letiště Praha - Ruzyně není v zákoně konkrétně vymezen, což by prý mohlo v budoucnosti způsobit řadu těžko řešitelných sporů.

"Zákon také působí nepřijatelně retroaktivně. Proces privatizace letiště již začal a nelze ho přerušit, aniž by se Česká republika dostala do rizika arbitráží. Vláda sice nemusí nakonec vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit," tvrdí v prohlášení Klaus.

Dále také hovoří o rozporuplném postoji komor parlamentu k zákonu. Ten totiž sice prošel Poslaneckou sněmovnou, ale už ne Senátem. Dolní komora ovšem postoj senátorů přehlasovala, a zákon tak doputoval až k prezidentovi.

Zákon zakazující prodej letiště předložila sociální demokracie sněmovně už letos v únoru. Na svém jednání 1. prosince návrh sociálních demokratů podpořili jak komunisté, tak i nezařazení poslanci, lidovci a dva zástupci ODS.

Ještě před tím, než sněmovna zákon odsouhlasila, premiér Jan Fischer prohlásil, že vláda v současné době nemá privatizaci ruzyňského letiště v plánu a ani nevidí důvod, proč by měla státní podnik prodávat. Fischer ale zároveň s tím dodal, že zákon zakazující prodej letiště nepodporuje.

Na Ruzyni vás odbaví během několika sekund. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy