Supermarkety Kaufland slaví. Úřady jsou na ně krátké

Tomáš Fránek
23. 1. 2008 16:30
Řetězec uspěl v soudních sporech s celníky i inspekcí
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pokud si někdo v Česku může mnout ruce kvůli rozhodnutí tuzemských soudů, tak je to rozhodně provozovatel hypermarketů Kaufland.

Firma je totiž velmi úspěšná ve sporech s českými úřady. Za poslední týden soudy v Brně a Ostravě společnosti vyhověly v pěti případech, kdy rozhodnutí úřadů zrušily pro vady řízení.

Nezákonnost a vady řízení

Krajský soud v Brně tak zrušil pro vady řízení a nezákonnost tři verdikty Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která našla při svých kontrolách v hypermarketech různá pochybení při prodeji potravin. 

"Rozhodnutí Ústředního inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce se ruší pro nezákonnost," rozhodl senát brněnského soudu pod vedením Jany Jedličkové.

Kaufland uspěl i u soudu v Ostravě, kde se bránil proti zabavování zboží celníky. Ti z obchodů odváželi především alkohol kvůli kontrole placení spotřebních daní.

Krajský soud v Ostravě tak kvůli vadám řízení zrušil šest rozhodnutí celního úřadu o zajištění zboží.

Soudíme se často

Spor o to, zda celníci v celé zemi měli právo v Kauflandu zabavovat alkohol, se přitom dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ten už minulý rok rozhodl, že Kaufland může proti rozhodnutí celníků bojovat u soudu.

Kaufland patří mezi nejčastěji se soudící řetězce v tuzemsku.

Soud už tak posuzoval spor o pokutu ve výši 100 tisíc korun za to, že Kaufland měl opakovaně klamat své zákazníky tím, že v prodejně v Pardubicích nesprávně označil přes tisíc lahví piva.

K soudu se dostala také pokuta ve výši 240 tisíc korun za chyby v prodeji potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy