Kráva Milka brojila proti oplatce Mila. Neúspěšně

Tomáš Fránek
5. 2. 2008 18:30
Nejznámějším sporem o název oplatků byl boj o Tatranku
Foto: Opavia-Lu

Brno - Výrobce jedné z nejznámějších světových čokolád se značkou Milka, koncern Kraft Foods, vytáhl na tuzemském trhu do boje se slovenskou společností vyrábějící oplatky Mila.

Po boji o značku oblíbených Tatranek a Horalek, jenž se v Česku a také na Slovensku táhl několik let, jde tak o další spor provázející výrobu oplatek, které se v zemích bývalého Československa vyrábějí už desítky let.

Chcete se podobat Milce

Koncern Kraft Foods zatím v boji proti značce Mila neuspěl. Úřad průmyslového vlastnictví totiž zamítl jeho návrh proti zápisu značky Mila mezi chráněné výrobky.

Podle zástupců Kraftu se slovenský výrobce oplatek Mila, I.D.C. Holding, snažil při přihlašování nově upravené značky přiblížit tomu, jak vypadá mezinárodně chráněná značka Milka.

"Užívání takové značky by nepoctivě těžilo z dobrého jména a proslulosti ochranné známky Milka," uvedli zástupci Kraftu.

Slovenský výrobce se bránil tím, že Mila i Milka se už nejméně patnáct let na trhu vedle sebe prodávají a nedochází k žádné záměně.

To úřad uznal.

"Označení Mila není podobné s mezinárodními ochrannými známkami Milka, a tudíž neexistuje pravděpodobnost jejich záměny, přestože přihlašované výrobky jsou shodné," uvedl v rozhodnutí šéf úřadu Karel Čada.

Tatranky se dohodly

Obě firmy, které se přou o značku Mila, nyní paradoxně vyrábějí i další oplatky, o něž se vedl ostrý spor řešený u soudů.

I.D.C. Holding i společnost Opavia LU, kterou firma Kraft získala od koncernu Danone loni, totiž vyrábějí oplatky Tatranka a Horalka.

Obě firmy  teprve před dvěma roky smírně urovnaly několikaletý spor. Firmy využívají obou značek i nadále, vzhledem se však jejich výrobky liší.

 

 

Právě se děje

Další zprávy