Zrušte půjčku během pouhých 14 dní, dovolí nově Evropa

Blahoslav Hruška
16. 1. 2008 13:00
Jednotná pravidla úvěrů ale čelí kritice
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Půjčíme vám na cokoliv, snadno a rychle. A kolik chcete. Podobné zavádějící reklamy by v budoucnu mohly skončit.

Alespoň podle Evropské komise, která chce novou směrnicí zprůhlednit a sjednotit poskytování spotřebitelských úvěrů napříč EU.

Legislativu, která by měla nahradit dvacet let starou normu, dnes schválil Evropský parlament. Potřebuje tak už jen kývnutí od všech členských států unie.

Ukažte celé sazby

Instituce půjčující peníze by podle nového eurozákona musely dát klientům předem k dispozici celý katalog veškerých nákladů. Kromě roční procentní sazby nákladů (RPSN), která je povinná také v Česku, tedy i další provize, daně a skryté poplatky, třeba za vedení úvěrového konta.

"Odvětví spotřebitelských úvěrů představuje značnou část hrubého domácího produktu každého členského státu a od vytvoření evropského právního rámce lze očekávat zlepšení podmínek, za jakých jsou spotřebitelské úvěry poskytovány", komentoval dnešní schválení směrnice europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Kromě toho dostanou klienti finančních institucí u těchto úvěrů (tedy půjček v rozmezí 200 až 75 tisíc eur) možnost odstoupit od smlouvy během prvních 14 dní od podpisu smlouvy. Toto pravidlo má omezit přílišné zadlužování některých rodin či občanů.

"To přináší revoluční změnu mimo jiné i pro české občany. Současné české zákony jim totiž toto právo nepřiznávají", upozorňuje Březina.

Nová legislativa dává každému občanovi Evropské unie i možnost předčasného splacení úvěru. U některých úvěrů je to sice možné i nyní, ale mnohdy předčasné splacení provází poměrně značné sankce, které by se podle schválených pravidel měly snížit.

Sankce za předčasné splacení by neměla překročit jedno procento z výše předčasné splátky, pokud zbývá do konce úvěrové smlouvy více než jeden rok. Pokud by to bylo méně než jeden rok, náklady by neměly překročit půl procenta předčasné splátky.

Pravidla by měla být jednotná ve všech státech evropské sedmadvacítky. V praxi by si tak lidé mohli přes internet snadno porovnat, zda se jim nevyplatí vzít si půjčku na nové auto například na Slovensku nebo v Německu.

Půjčky přes hranice nefungují

Úrokové sazby úvěrů nejsou totiž jednotné a v rámci EU kolísají mezi 6 a 14 procenty.

Potud vypadá vše idylicky. Jenže přeshraniční úvěry nefungují - doposud je využívá méně než jedno procento občanů EU a nová legislativa na tom sotva něco změní.

A proti povinnému uvádění všech údajů se bouří nejen banky, ale i stavební spořitelny. Čekají je prý byrokratické obstrukce, a tak není vyloučeno, že zvýšené náklady nakonec půjčku prodraží.

Pod novou směrnici by spadly také úvěry ze stavebního spoření.
Pod novou směrnici by spadly také úvěry ze stavebního spoření. | Foto: Ondřej Besperát

"Když si budete chtít koupit televizi, budete muset u prodejce čekat 14 dní na to, než si ji odnesete," namítá  Tanguy van de Werve, generální ředitel Evropského sdružení poskytovatelů spotřebitelských úvěrů.

Bouří se i stavební spořitelny

Pod novou legislativu by také spadla část úvěrů ze stavebního spoření, zejména těch bez nemovitostního ručení.

"Mohlo by dojít k paradoxním situacím, kdy rodina bude v rámci financování jednoho objektu čerpat dva úvěry, z nichž každý se bude řídit jinou směrnicí," citoval týdeník Ekonom předsedu Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěcha Lukáše.

Podle kritiků tak EU vytváří na papíře další jednotný trh, který v praxi vlastně nikdo nepotřebuje.

 

Právě se děje

Další zprávy