Domy a pozemky už tolik netáhnou. Zájem investorů klesá

Hana Vorlíčková
7. 6. 2008 23:08
Investice na realitním trhu klesly na polovinu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V prvním pololetí roku 2008 výrazně poklesly investice na českém realitním trhu. "Zatímco v prvním pololetí loňského roku došlo k obchodům s nemovitostmi v celkovém objemu 774 miliónů eur, v prvním pololetí letošního roku to bylo jen 340 miliónů eur. Jedná se tak o meziroční pokles o 56 procent," uvádí se ve zprávě poradenské společnosti King Sturge.

Podle zprávy stojí za poklesem  i větší obezřetnost bank při poskytování peněz na nové developerské projekty. Bankéři jsou při poskytování úvěrů opatrnější i kvůli poklesu cen nemovitostí v USA a západní Evropě.

Malý zájem o kanceláře

Meziročně výrazně klesnul nejen objem realitních obchodů, ale i jejich celkový počet.

Zatímco v průběhu prvních pěti měsíců roku 2008 bylo na českém realitním trhu uzavřeno pouze pět realitních transakcí, loni jich za stejné období bylo 21.

"Nejvýraznější transakcí v prvním půlroce 2008 byl prodej části nemovitostního portfolia společnosti Telefónica O2, přibližně za 160 miliónů eur," tvrdí zpráva  King Sturge.

Český realitní trh se musí po mnoha letech obrovského zájmu ze strany investorů a developerů vypořádat se dvěma problémy:  Klesajícími výnosy z realit, a s pomalu rostoucí poptávkou po komerčních realitách v západní Evropě a USA.

Láká Rusko, Turecko i Velká Británie

Vysoké výnosy z komerčních realit nelze v Česku v brzké době znovu očekávat.

Proto investoři, kteří dávají přednost vysokým výnosům a nebojí se politického rizika se tak stěhují z Česka hlavně na Ukrajinu, do Ruska, Turecka, Rumunska a Číny.

V důsledku hypoteční krize také došlo k výraznému zlevnění realit v západní Evropě a tamější nemovitosti jsou v porovnání s těmi na českém trhu, pro mnohé investory mnohem zajímavější.

Podle letošního výzkumu King Sturge, který společnost provedla mezi 30 vedoucími investičními společnostmi v západní Evropě, patří nyní k nejvyhledávanějším investičním destinacím: Německo, Velká Británie a Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy