Do tří let zdraží teplo pro milion domácností o polovic

Karel Toman
13. 2. 2012 13:00
Teplo z hnědého uhlí je skoro o polovinu levnější než z plynu. Rozdíl se ale brzy sníží
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednomu milionu domácností, které odebírají teplo z hnědouhelných tepláren, zdraží v nejbližších letech teplo až o polovinu. Časům levného hnědého uhlí totiž zřejmě nadobro odzvonilo.

Důvodů je několik a vesměs se sčítají. Zaprvé většině hnědouhelných tepláren končí dlouhodobé smlouvy na dodávky paliva, jehož cenu chtějí těžební společnosti zvýšit skoro dvojnásobně.

Končí také časy, kdy se do ceny uhlí nezapočítávaly škody, které jeho spalování přináší životnímu prostředí, napříště si budou teplárny muset kupovat emisní povolenky. Postupně se má zvyšovat dolní sazba DPH. Zpřísní emisní limity, a teplárny proto čekají nemalé investice.

"Je to několik faktorů a nikdo úplně přesně neví, jak budou nastaveny," připomíná analytik společnosti ENA Jiří Gavor fakt, že smluvní ceny uhlí, podoba emisních povolenek, ani tempo či strop zvyšování DPH zatím nejsou jasně dány. To, že v nejbližších třech letech přijdou, je však víceméně jisté.

"Dá se však říct, že v těch teplárnách, které dosud měly uhlí mimořádně levné, může teplo zdražit až o 50 procent," tvrdí.

Teplo pro tři miliony lidí

Uhlí v Česku spalují dvě třetiny tepláren. Teplo z této suroviny zahřívá tři miliony lidí v jednom milionu domácností. Nejlevnější jsou přitom právě ty teplárny, které spalují hnědé uhlí.

Za gigajoule tepla se v Česku průměrně platí 560 korun. Státní regulace cen tepla se ale nákladů na palivo netýká, a proto panují v teplárenství velké cenové rozdíly podle lokality a toho, co tamní kotle spalují.

V Jablonci nad Nisou a v Brně, kde teplárny spalují plyn, platí lidé za gigajoule tepla 799, respektive 662 korun. Obyvatelé Pardubic a Chrudimi, kam dodává teplo hnědouhelná Elektrárna Opatovice, naproti tomu platí za gigajoule jen 376 korun.

"Není to tedy tak, že by spotřebitelé po očekávaném polovičním zdražení neměli na zaplacení tepla," upozorňuje Gavor. "Tam, kde dnes někdo odebírá teplo za 400 korun, zvýší se mu cena na 600 korun, a pořád bude mít teplo levnější než lokality, které jsou dnes nejdražší," dodává.

Do tří let je po levném uhlí veta

Elektrárna Opatovice ale naopak považuje ceny, které od ní za dlouhodobé smlouvy požaduje těžařská společnost Czech Coal, za "ekonomicky neopodstatněné a neakceptovatelné".

"Z tohoto důvodu nebude Elektrárna Opatovice své zákazníky strašit jakýmikoliv konkrétními odhady zdražování tepla," tvrdí mluvčí společnosti Petr Zadák.

Podle expertů se nakonec těžaři s teplárnami budou muset dohodnout na kompromisu. Zdražení ale tak jako tak přijde, a to brzy.

Dolní sazba DPH se zvedla z 10 na 14 procent už letos a ceny tepla to zvýšilo místy až o 9 procent. Na fakt, že smlouvy o dodávkách hnědého uhlí začnou teplárnám dobíhat už roku 2012, upozornila už před čtyřmi lety Pačesova komise.

Emisní povolenky a další zvýšení vyšší DPH by mělo přijít napřesrok. Od roku 2016 začnou platit přísnější limity, a do konce roku 2015 tak musejí některé hnědouhelné teplárny instalovat nákladné čistější technologie.

Všechna opatření tedy budou mít na cenu hnědého uhlí účinek během tří následujících let.

 

Právě se děje

Další zprávy