Demonstrovat proti škrtům budou po policistech i vojáci

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2010 8:45
Vojákům vadí snížení platu o 5 % a příspěvku na bydlení o 36 %
Český voják v akci.
Český voják v akci. | Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Praha - Demonstraci proti vládním škrtům plánuje i armáda. K protestům, které na 21. září ohlásili policisté a hasiči, se podle informací České televize přidají i vojáci.

Podle ČT jde o první protest armády tohoto druhu od Listopadu 1989. Účast na demonstraci zvažují také civilní zaměstnanci armády.

K protestu se vojáci organizují na Facebooku, kde má jejich skupina pod názvem "Proti snížení platů v armádě" měla v neděli ráno přes 9 500 členů. Vojáků v činné službě je přitom v letošním roce 23 tisíc.

Vojákům vadí snížení platu a příspěvku na bydlení

Důvody protestu shrnuje "Petice proti snižování platu a přídavku na bydlení vojáků z povolání" zveřejněná na internetu 30. června.

"Snížení platu o 5% a snížení přídavku na bydlení o 36% se armádní generality, vzhledem k jejich platům, téměř nedotkne. Zcela jiná je ale situace u vojáků na základních funkcích, tedy těch, na jejichž zádech leží tíže veškeré činnosti armády," píše se v petici.

Obrana totiž musí v příštím roce stejně jako ostatní resorty ušetřit 10 procent na platech, stejnou částku na provozních a pět procent na investičních výdajích.

Stávkovat mají vojáci ze zákona zakázáno. "Demonstrovat ve svém osobním volnu a bez uniforem ale můžeme," uvedla pro ČT nadrotmistryně, která si nepřála zveřejnit své jméno. V armádě se podle ní vše organizuje ze dne na den, proto neví, kolik vojáků se nakonec zúčastní.

Vojáci nemají vlastní odborovou organizaci, účast na demonstraci jim nabídli policisté.

 

Právě se děje

Další zprávy