Čerstvé, nebo dopékané pečivo? Konečně to poznáte

ČTK ČTK
28. 5. 2012 17:10
Nová vyhláška začne platit během několika týdnů, zboží musí být odlišeno

Praha - Pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, bude muset být v regálech povinně označováno údajem "rozpečeno". Ministr zemědělství Petr Bendl minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků.

Dopékané pečivo se tak má odlišit od čerstvého. Předpis by měl začít platit během několika týdnů.

Ministr Bendl to v pondělí řekl na Žofínském fóru.

Pojem "čerstvý" budou moci nést jen chléb a pečivo, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením, nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti, a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

Jen pro nebalené výrobky

"Původní záměr, aby se vyhláška vztahovala vedle nebaleného pečiva na balené produkty, narazil na odpor Bruselu. Předpis se tak bude týkat jen nebalených výrobků," řekl Bendlův náměstek pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Martin Hlaváček.

Především obchodní řetězce dnes často prodávané pečivo rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů, značit to však nemusejí.

Komplikace, říkají obchodníci

Obchodníci již dříve návrh vyhlášky, která vznikla ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů, kritizovali.

Podle dřívějšího vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu nový předpis zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků. Navíc prý poškodí tuzemské výrobce, kteří dodávají obchodům zhruba tři čtvrtiny rozpékaného pečiva prodávaného v Česku.

Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix či United Bakeries.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Které pečivo je nejchutnější?

 

Právě se děje

Další zprávy