Špatného jídla je v obchodech víc, dokazují statistiky

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
14. 5. 2012 6:00
Není pravda, že nedostatků přibylo jen díky většímu počtu kontrol. Tady jsou fakta
Kontrola v benešovském Penny Marketu.
Kontrola v benešovském Penny Marketu. | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - Statistiky to dokazují jasně: V českých a moravských obchodech je víc špatného nebo klamavě značeného jídla než v předchozích letech.

Není tedy pravda, že zjištěných nedostatků je opticky víc jen díky vyššímu počtu kontrol. Takovou obranu použil v dubnu například šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, podle něhož je podíl zjištěných nedostatků zhruba stejný jako dříve a média je prý interpretují zkresleně.

Nepotvrzuje se ani "politická objednávka", o níž před svými zaměstnanci mluvil šéf českého Aholdu Jan van Dam.

Online deník Aktuálně.cz porovnal statistiku kontrol a zjištěné nedostatky za poslední roky. Výsledek? Podíl zjištěných nedostatků skutečně roste, zatímco počet kontrol se zásadně nezvýšil.

Alarmující výsledky

Loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila celkem na 35 tisíc kontrol, z toho 25 tisíc bylo v obchodech. Letos od ledna do dubna to bylo zatím 12 tisíc kontrol, devět tisíc kontrol bylo přímo v obchodech - pokud budou tímto tempem pokračovat, půjde zhruba o stejná čísla jako vloni.

Ale zatímco loni požadavkům na kvalitu nevyhovělo asi patnáct procent kontrolovaných potravin, letos se tento podíl blíží k dvaceti šesti procentům. Přitom už loňské výsledky kontrol označila inspekce za alarmující.

Pro srovnání: V roce 2010 bylo kontrol ještě více - celkem 37,5 tisíce, z toho 28 tisíc v obchodech. A špatných nebo klamavě značených výrobků bylo asi třináct procent.

Před deseti lety, v roce 2001, zjistila inspekce nedostatky u více než deseti procent kontrovaných potravin. Tehdy ovšem uskutečnila v obchodech a u výrobců celkem jen 22 tisíc kontrol.

Častěji do velkých řetězců

K jedné změně však letos přece jen došlo: větší část kontrol míří do velkých obchodních řetězců, které mají v Česku na evropské poměry velmi dominantní postavení.

Do nich zamířilo až o polovinu kontrol víc než v předchozích letech.

"To je ale způsobeno ve velké míře tím, že si lidé více všímají, co nakupují, a více si také stěžují. Právě stížnosti od lidí způsobily zvýšený počet kontrol ve velkých obchodech," vysvětluje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle něj se inspektoři také častěji vrací do prodejen, kde se už nějaké porušení pravidel předtím objevilo.

Velké obchody mají v Česku až 80procentní podíl na trhu s potravinami. Prošlé nebo přelepené potraviny s posunutými daty spotřeby našla inspekce i ve vietnamských večerkách nebo malých prodejnách na venkově.

Kontroly ukazují, že největší problém s kvalitou je u výrobků z masa, zatímco špatné značení či přebalování (posouvání data spotřeby) nacházejí nejčastěji u sýrů.

 

Právě se děje

Další zprávy