Banky v Evropě šetří na nájemném, ty české zatím ne

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 5. 2009 22:55
Banky si nechtějí pronajímat kancelářské prostory. Poptávka klesla o 80 procent za čtvrt roku.
Honosná sídla evropských bank budou možná nabízet některé prostory k pronájmu.
Honosná sídla evropských bank budou možná nabízet některé prostory k pronájmu. | Foto: barclays.com

Brno - Pečují o peníze ostatních, ale také o své vlastní. A krize je nutí, stejně jako většinu ostatních podniků, snižovat náklady na nutné minimum. Podle údajů společnosti Cushman&Wakefield se většina evropských bank nyní snaží ušetřit na nájemném.

"Objem prostor pronajímaných bankami se v letošním prvním čtvrtletí propadl o 80 procent v porovnání s dlouhodobým čtvrtletním průměrem," uvádí společnost ve své zprávě.

Největší propad nastal v Moskvě, kde se zájem bankovních domů o pronájmy propadl o 97 procent, o 94 procent poklesl v Londýně a o 87 procent ve Varšavě. V České republice snížení představovalo 41 procent.

Zároveň její experti odhadují, že řada bank se bude ještě v dalších 12 měsících získat kapitál prodejem vlastních nemovitostí nebo jejich pronájmem.

"Očekáváme, že banky se budou snažit snižovat své provozní náklady cestou nově sjednaných a přehodnocených nájemních smluv. Řada pronajímatelů je totiž stále ochotnější změnit smluvní podmínky. Raději, než by riskovala neobsazené nemovitosti," uvedla vedoucí pražského týmu pronájmu kancelářských prostor Radka Novak.

A upozornila, že podobné tendence už se objevují i v České republice. "Banky jsou velmi často vlastníky nemovitostního portfolia, a tak prodej a zpětný pronájem nebo okamžitá optimalizace prostor jsou oblíbenými tématy při schůzkách s naším týmem," dodala Novak.

Spořitelna a ČSOB pronájmy neřeší

Mezi ty, kdo se snaží snížit náklady omezením pronajímané plochy však rozhodně nepatří Česká spořitelna ani ČSOB.

"Naše centrála sídlí v domě vlastněném bankou, tam tedy nic podobného nepřichází v úvahu. A rušit pobočky se rozhodně nechystáme. Mimo to máme jen málo pronajatých prostor a nevím o tom, že bychom je vypovídali," poznamenal mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

A velmi podobně mluví i zástupci České spořitelny. "Kvůli krizi jsme zatím nemuseli ani propouštět. Není tedy důvod snižovat počet kancelářských prostor," vysvětlila Pavla Langová z tiskového centra spořitelny.

 

Právě se děje

Další zprávy