Voda v bazénu se dá čistit UV zářením i ozonem

Andrea Berniová
23. 7. 2013 14:00
Ozonizátor či UV sterilizátor pomůže s údržbou a dezinfekcí bazénové vody
Bazénová voda může být čistá a téměř bez chloru.
Bazénová voda může být čistá a téměř bez chloru. | Foto: Isifa/Thinkstock

Bazénovou vodu je potřeba udržovat, pravidelně kontrolovat její pH a filtrovat ji nejlépe dvakrát denně. Filtrace si ale neporadí s bakteriemi. Ty zlikviduje chemie - tedy například chlorové tablety.

Nad škodlivými organizmy žijícími ve vodě se ale dá vyzrát i téměř bez chemie, a to pomocí UV záření nebo ozonu. To je ideální řešení pro každého, komu velké množství chloru vadí, ať už jde o vysušování pokožky či pálení očí.

UV záření zlikviduje plísně i řasy

Bazénový UV sterilizátor obsahuje lampu, jejíž intenzitní záření dokáže čistit vodu. Bazénová voda je pumpována skrz sterilizátor a vychází z něj zbavená virů, bakterií, řas, parazitů, kvasinek a plísní. Pro většinu z nich jsou totiž velké dávky ultrafialového záření smrtelné. UV sterilizátor je potřeba osadit na výtlakové straně bazénové filtrace, stává se tedy součástí filtračního okruhu. Bazénovou UV lampu je potřeba vybírat podle objemu bazénu. Po instalaci UV lampy bude spotřeba chloru minimální.

Ozon je vhodný i do vyšších teplot

Voda v bazénu se dá dezinfikovat také ozonizací. Ozon rychle ničí viry a bakterie. Je vhodný také pro údržbu vody s vyšší teplotou, používá se tedy i ve vířivkách, ale také v zahradních jezírkách. S ozonizačním zařízením se často kombinuje UV sterilizátor. Ozonizace se může používat současně s chlorem.

UV záření a ozon dokážou zničit jednoduché organizmy. S pískem či hlínou na dně bazénu si lépe poradí bazénový vysavač, hmyz či listy můžeme snadno vylovit bazénovou síťkou. Vždy, když bazén není využíván, měl by být zakrytý - například bazénovou plachtou či zastřešením. Díky tomu se do vody dostane méně nečistot.

 

Právě se děje

Další zprávy