Bazénový vysavač vyčistí dno i stěny bazénu

Andrea Berniová
6. 6. 2013 11:02
Díky vysavači můžete z bazénu snadno odstranit nečistoty, se kterými si filtrace neporadí
Vysavač zbaví bazén nečistot
Vysavač zbaví bazén nečistot | Foto: Isifa/Thinkstock

Napuštěním vody do bazénu péče o něj nekončí.  Samozřejmostí by měla být chemická údržba vody a také dostatečně výkonná filtrace - kartušová či písková. Se všemi nečistotami si ale neporadí. Listí či hmyz se jednoduše vyloví bazénovou síťkou. Ale co drobné nečistoty a zrnka písku na dně či na stěnách bazénu? Ty odstraní bazénový vysavač.

Ruční vysavač musíte ovládat sami

Vysavač určený k čištění bazénů se někdy napojuje na pískovou filtraci. Existují tři typy bazénových vysavačů: ruční, poloautomatický a automatický. Ruční vysavač je nejlevnější, ale čištění bazénu s ním je nejobtížnější. K pískové filtraci bývá připojen dostatečně dlouhou a širokou hadicí.

Rozšířená část vysavače určená ke sběru nečistot se pak ovládá pomocí teleskopické tyče. Je potřeba postupně vyčistit celé dno a stěny a snažit se nečistoty příliš nerozvířit.

Bazénový vysavač může být i poloautomatický či robotický

Poloautomatický bazénový vysavač se už pohybuje sám, a to poskokem. Také se připojuje k filtraci a díky její sací síle a pulzní membráně vysavače se může pohybovat tímto způsobem. Tento typ vysavače zvládne vyčistit dno i stěny bazénu.

Poloautomatický vysavač se ale může zaseknout o překážku, například o schůdky bazénu. V tom případě je potřeba ho ručně přemístit jinam. Některé vysavače ale obsahují antiblokační zařízení. Díky němu by se neměly tolik zachytávat o schůdky či hrany bazénu.

Automatické neboli robotické bazénové vysavače jsou nejdražší. Některé zvládnou vyčistit pouze dno, jiné i stěny bazénu. Mívají vlastní pohon, čerpadlo i filtr. Vysavač stačí jen vložit do bazénu. Po dokončení čištění se sám vypne.

 

Právě se děje

Další zprávy