Teplejší voda v bazénu? Nejen díky solárnímu ohřevu

Andrea Berniová
30. 5. 2013 18:00
Jak zařídit, aby teplota vody v bazénu byla příjemnější
Voda v bazénu může mít příjemnou teplotu už teď.
Voda v bazénu může mít příjemnou teplotu už teď. | Foto: Isifa/Thinkstock

Mít možnost kdykoli se vykoupat ve vlastním bazénu na zahradě je příjemné. Voda v něm ale nemusí mít vždy tu správnou teplotu. Bazénová voda se ohřeje rychleji díky bazénovému zastřešení, anebo díky speciální plachtě.  Spolehlivější možností je ale ohřev bazénové vody.

Ohřejte vodu sluneční energií

Ekologickým řešením je solární ohřev vody. Ten využívá solárního panelu či solární pyramidy, z nichž získává energii k ohřevu. Jak rychle se voda ohřeje? Při příznivých klimatických podmínkách může být za den díky solárnímu ohřevu o několik stupňů teplejší.

Další možností je elektrický ohřev vody. V tomto případě se energie bere z elektrické sítě a ohřev vody probíhá pomocí spirály, která je do ní umístěna.

Provoz tepelného čerpadla je levný

Vodu v bazénu může ohřát také tepelné čerpadlo. Jde o ekologické řešení, podobně jako je tomu u solárních panelů. Provoz tepelného čerpadla je levný. Čerpadlo odebírá teplo z okolního vzduchu a získanou energii změní na vyšší teplotní hladinu. Je potřeba vybrat tepelné čerpadlo určené přímo k vyhřívání bazénu. Tento úkol bude čerpadlo plnit od jara do podzimu. V zimě musí být uložené a zazimované.

Výměníkový ohřev, to je další způsob ohřívání bazénové vody. Výměníky neboli průtokové ohřívače zajistí příjemnější teplotu vody díky napojení na topný systém domu, tedy například na plynový kotel.

Způsob ohřevu vybírejte dle svých možností, ale také podle objemu bazénu. Vodu je možné ohřívat v nadzemním i zapuštěném bazénu. Díky ohřevu bazénové vody bude možné prodloužit koupací sezonu o několik měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy