Co dělat se zkaženou bazénovou vodou? Podívejte se

Andrea Berniová
4. 7. 2013 17:15
Voda v bazénu se může snadno zkazit, stačí se o ni nějakou dobu nestarat
O bazénovou vodu je potřeba se starat.
O bazénovou vodu je potřeba se starat. | Foto: Isifa/Thinkstock

Bazénovou vodu je potřeba udržovat. Nečistoty ze dna a stěn bazénu odstraní bazénový vysavač, bazénovou síťkou se pak dají vylovit z hladiny stébla trávy, anebo hmyz. Filtrace by se měla zapínat nejlépe dvakrát denně. Pravidelná dezinfekce vody se provádí například pomocí chemie. Oblíbené jsou chlorové tablety, které se ukládají do plovoucího pouzdra s otvory. Další možností údržby vody je UV záření, anebo ozon.

Ale co když se voda v bazénu z nějakého důvodu zkazí? Stačí odjet na dovolenou a zapomenout nastavit časovač na filtraci či nechat bazén delší dobu odkrytý a bazénová voda může ztratit svou čistotu a průzračnost a především nezávadnost. Co s tím?

Vločkovač vodu zbaví kalu

Pokud je voda zakalená, pomůže vločkovač, po jehož použití se kal a nečistoty vysrážejí - vločkovač je na sebe naváže. Vytvoří se chuchvalce, které už filtrace dokáže zachytit a nevrátí je zpět do bazénu. Je také možné vysát je bazénovým vysavačem. Vločkovač se dá používat preventivně pro projasnění bazénové vody. Přípravek se rozmíchá v umělohmotné nádobě a vlije do koše skimmeru, přičemž filtrace musí být zapnutá.

Dezinfikujte chlórovým šokem

Se zelenou vodou zatočí chlór, přesněji přípravek, který je označován jako chlórový šok. Granulát se nasype do skimmeru, když je cirkulace vody zapnutá. Vydezinfikuje vodu a zbaví ji řas. O zbytek se postará filtrace.

Před použitím vločkovače či chlórového šoku je ale potřeba upravit pH vody tak, aby se pohybovalo okolo hodnoty 7. To se provádí speciálními tekutými či granulátovými přípravky. Mívají různé označení podle toho, zda jsou určené ke zvyšování či snižování pH.

 

Právě se děje

Další zprávy