Slinutá dlažba je velmi odolná podlahová krytina

Andrea Berniová
24. 6. 2013 11:50
Různé dekory, barvy i rozměry dlaždic. Slinutá dlažba se hodí všude
Keramické dlaždice mohou mít bílou, černou, ale třeba i béžovou barvu.
Keramické dlaždice mohou mít bílou, černou, ale třeba i béžovou barvu. | Foto: Aktuálně.cz

Pokud se chystáte na rekonstrukci podlahy, určitě řešíte otázku, čím starou podlahu nahradit. Nabídka podlahových krytin je pestrá. Milovníkům přírodních materiálů by mohla vyhovovat dřevěná, korková či kožená podlaha, anebo marmoleum.

Mezi další typy podlah patří třeba linoleum, laminátová podlaha či dlažba.

Právě dlažba je velmi praktická: má dlouhou životnost, je odolná a snadno omyvatelná. Proto se často používá v kuchyních a koupelnách.

Hlavní předností slinuté dlažby je odolnost

Slinutá dlažba, to je keramická podlahová krytina, která se skládá z živce a jílu. Dříve se používala téměř výhradně v prostorech, kde byla podlaha silně namáhána a musela toho tedy vydržet hodně.  Pro svou odolnost je vhodná do míst s vysokou frekvencí pohybu. Dnes je ale čím dál běžnější i v rodinných domech. Má nízkou nasákavost a téměř žádné póry.

Výhodou slinuté dlažby je její mrazuvzdornost a také odolnost proti mechanickému poškození i chemikáliím. To z ní dělá univerzální podlahovou krytinu použitelnou pro interiérové i exteriérové povrchy. Vysokou odolnost získává tento typ dlažby především díky tak zvané technologii slinutého střepu.

Může vypadat jako kámen

Dlaždice se prodávají v různých rozměrech. Jejich povrch může být lesklý, matný i hrubý, tedy s protiskluzovou úpravou. Svým dekorem dlažba připomíná třeba i dřevo či kámen. Může být ale i jednobarevná, například černá, béžová, šedá či bílá. Co se týče péče, prodávají se speciální prostředky pro čištění slinuté dlažby i jiných typů dlažeb.

 

Právě se děje

Další zprávy