Marmoleum, to je odolná podlaha z přírodních materiálů

Andrea Berniová
14. 9. 2012 10:48
Tento typ podlahové krytiny je čiště přírodní - neobsahuje žádné chemikálie. Navíc neumožňuje množení bakterií

Vybíráte novou podlahu? Máte spoustu možností. Můžete mít dlažbu, linoleum či koberec. Pokud ale máte raději přírodní materiály, je tu pro vás dřevěná podlaha, také korková či kožená.

A co byste řekli na marmoleum? Jde o podlahu, která se skládá z dřevité nebo korkové moučky, lněného oleje, juty, pryskyřice, vápence a přírodních pigmentů. Představu přírodní podlahy tak splňuje dokonale. Neobsahuje žádné chemikálie a hodí se pro citlivé jedince a pro alergiky.

Poskládejte si barevnou mozaiku

Díky přírodním pigmentům může marmoleum nabídnout syté a stálé barvy. Nemusíte mít navíc jen jednobarevnou podlahu. Koupíte totiž i jednotlivé čtverce o různých barvách. Ty si můžete poskládat do zajímavé mozaiky a být tak opravdu originální.

Výhodou marmolea je jeho dlouhá životnost a zároveň snadná a ekologická likvidace. Když se ho budete chtít zbavit, můžete ho spálit. Klidně ho ale nechte rozložit na kompostu.

Jak se marmoleum udržuje?

Marmoleum je antistatické a na jeho povrchu se nemnoží bakterie. Také nestudí jako keramická dlažba. Pokud chcete, aby podlaha především dobře akusticky izolovala, můžete si koupit speciální druh marmolea, který dokáže hluk lépe tlumit.

A jak se marmoleum udržuje? Nejlepší je pro něj suchá údržba, ale občas můžete použít třeba vlhký mop. Pod marmoleum můžete instalovat podlahové vytápění.

Marmoleum je odolné, nevadí mu zatížení nábytkem. Při mechanickém poškození se většinou dá poměrně snadno opravit. Hodí se do bytů i kanceláří. Příprava podkladu pro tento typ podlahy je ale poněkud náročná, a tak vás její položení může stát víc, než by tomu bylo třeba u laminátové podlahy.


 

 

Právě se děje

Další zprávy