Jaké podlahy jsou vhodné pro podlahové vytápění?

Andrea Berniová
16. 1. 2013 15:53
Ne všechny typy a tloušťky podlah jsou vhodné pro položení na podlahové topení. Jak tedy vybírat?
Jakou podlahu vybrat k podlahovému vytápění?
Jakou podlahu vybrat k podlahovému vytápění? | Foto: Isifa/Thinkstock

Stavíte či rekonstruujete dům? Pak možná přemýšlíte o tom, jaký způsob vytápění zvolit. Chcete klasické radiátory? Ty nedokážou vyhřát místnosti rovnoměrně, což vede k nadměrné cirkulaci vzduchu a víření prachu. Obzvlášť alergici z toho nebudou mít radost.

Teplo z podlahy je příjemné

Zvolte raději podlahové vytápění. Díky němu se dostane teplo do všech koutů místnosti, protože z podlahy stoupá rovnoměrně. Vzduch se také tolik nevysušuje, protože podlahové vytápění nepracuje s tak vysokými teplotami jako klasický radiátor. Chodit po teplé podlaze je navíc příjemné.

Ne všechny typy podlah jsou ale pro podlahové vytápění vhodné. Proto si nejprve rozmyslete, zda podlahové vytápění chcete. Až poté vybírejte podlahu.

Neplaťte za vytápění zbytečně

Z kterých podlah tedy můžete vybírat? Především by podlaha neměla příliš tepelně izolovat. Propustila by totiž do místnosti jen málo vyprodukovaného tepla. To by tak unikalo do půdy. Nejen že by vám byla zima, ale navíc byste zbytečně platili za teplo, které se bez užitku ztrácí.

Když topíte například radiátory, jsou dobré tepelně izolační vlastnosti podlahy žádoucí. U podlahového vytápění je tomu ale právě naopak.

Teplo bude působit přímo na podlahu, měla by být tedy vůči teplu odolná a disponovat malou tepelnou roztažností.

Zkuste třeba korkovou podlahu

Čím bude podlaha tenčí, tím snáze se přes ni teplo dostane do interiéru. Proto jsou vhodné například korkové podlahy, ale také vinylové podlahy či dlažba.

Pokud chcete dřevěnou podlahu, hledejte takovou, která je určená přímo pro kombinaci s podlahovým topením. Stejné je to s plovoucími podlahami.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy