Jak správně připravit zahradu na zimu? Je nejvyšší čas

Andrea Berniová
23. 11. 2012 18:00
Před zimou věnujte zvláštní péči trávníku, ale i okrasným či ovocným stromům a keřům
Nezapomeňte zazimovat zahradu
Nezapomeňte zazimovat zahradu | Foto: Isifa/Thinkstock

Zima už se hlásí. Přijdou vydatnější sněhové srážky. Nezapomeňte proto na zimu připravit svou zahradu. Je nejvyšší čas.

Pokud už vám na zahradě opadaly všechny stromy, pak veškeré spadané listí naposledy a důkladně shrabejte nebo vysajte zahradním vysavačem. Posbírejte také spadané plody, například jablka. Když je necháte na zemi, koledujete si o návštěvu různých hlodavců - třeba myší, ale i hryzců. Na ovocných stromech možná ještě zbyly oschlé plody, ty otrhejte.

Dříve než přijdou skutečné mrazy, dostatečně zalijte jehličnaté stromy. Ovocné keře (například angrešt a rybíz) ještě před zimou pohnojte. Záhony přikryjte chvojím, hlavně choulostivější rostliny se bez takové ochrany přes zimu neobejdou. Naposledy také zastřihněte živý plot. Zryjte volné záhony.

Nezapomeňte prořezat stromy i keře. Raději to ale příliš nepřežeňte. Pokud například okrasné stromy či keře prořežete příliš, hrozí, že příští jaro nevykvetou a dočkáte se jen listů. To se může stát třeba u šeříku. Z ovocných keřů rozhodně odstraňte šlahouny, které neplodí - jen by zbytečně ubíraly rostlině sílu.

Co s trávníkem před zimou?

Trávník ještě naposledy posekejte, aby byl co nejkratší. Pomocí herbicidů se zbavte plevele. Poté trávník provzdušněte, proveďte tedy vertikutaci. Pomocí vertikutátoru také zbavíte trávník zbytků plevele i mechu. Trávníku ještě můžete dopřát speciální podzimní hnojivo, které mu usnadní přezimování.

Vyčistěte nářadí a zahradní techniku a vše uložte na suché místo. Pokud máte bazén či zahradní jezírko, nezapomeňte ho také zazimovat.

Podle toho, jak pečlivě ji připravíte na zimu, bude vaše zahrada vypadat na jaře. Když podzimní práce zanedbáte, možná posléze zjistíte, že jste o některé rostliny zbytečně přišli.

 

Právě se děje

Další zprávy