Jak na hryzce, který pomalu ničí vaši zahradu?

Andrea Berniová
21. 11. 2012 11:00
Hryzec vodní, to je hlodavec, který rád ohryzává kořeny stromků a dokáže zničit i trávník
Nenechte si zničit zahradu hlodavci
Nenechte si zničit zahradu hlodavci | Foto: Report

Pokud si zakládáte na svém dokonalém trávníku, pravidelně a dostatečně ho zavlažujete, včas sekáte a zbavujete plevele, pravděpodobně těžce nesete jakékoli jeho poškození. Co když vaši zahradu navštíví krtek? Vytvoří na trávníku mnoho nevzhledných hromádek a vyženete ho jen těžko. Může se u vás ale také usídlit hryzec vodní.

Tento hlodavec kromě občasných hromádek vytváří chodbičky téměř na úrovni zemského povrchu, takže budete po celé zahradě nacházet jeho cestičky, tedy nadzvednutou zeminu. Na chodbičkách hryzce už se trávě příliš dařit nebude. Připravte se tedy, že váš trávník budou protínat cestičky obnažené hlíny.

To ale není zdaleka všechno - hryzec neškodí jen trávníku. Především dokáže zničit cokoli, co na zahradě pěstujete. S chutí totiž ohryzává to, co v zemi najde: třeba kořenovou zeleninu, ale i kořeny stromů, čímž dokáže stromy zcela zahubit.

Nedovolte, aby hryzec ničil váš trávník a rostliny

Jak tedy proti tomuto hlodavci zakročit? Nebude to jednoduché, hryzec se totiž často úspěšně vyhýbá všemožným pastičkám. Přesto mu je pravidelně vkládejte do chodeb nebo k jejich vchodu. Zkuste také otrávenou návnadu - obilí, které obsahuje jed. Seženete ho v hobby marketech.

Zakročte proti němu hned, nečekejte na jaro, nespoléhejte, že v zimě zmizí. Naopak, usídlí se ve vaší zahradě i se svými zásobami a na jaře možná bude mít mláďata.

Boj s hryzcem, to je běh na dlouhou trať. Možná budete mít pocit, že už jste zkusili všechno a nic nezabralo.  Když nepomohou dostupné prostředky pro boj s hlodavci, zkuste na několika místech odkrýt chodbu hryzce. Průvan nemá rád a půjde tedy nejspíš chodbu opravit. V tu chvíli ho můžete odchytit. Pokud sázíte nové stromky a chcete je před hryzcem ochránit, vyložte jámu hustým pletivem.

 

Právě se děje

Další zprávy