Plastová, nebo dřevěná? Jak vybírat střešní okna

Andrea Berniová
21. 10. 2013 17:00
Dřevěná okna se nehodí do místnosti s vysokou vlhkostí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: CZEHPO

Dřevěná střešní okna jsou sice stále o něco oblíbenější než plastová, ale o oba druhy v poslední době roste zájem. Plastová střešní okna se svými vlastnostmi navíc dokáží vyrovnat těm dřevěným. Výhodou je, že v podstatě nepotřebují údržbu a jsou odolná vůči vodě.

Oba materiály lze navíc kombinovat. Kromě plastových a dřevěných oken existují ještě poplastovaná okna, která mají dřevěné jádro a polyuretanový povrch.

"Střešní okna plastová jsou vyrobena z vícekomorového plastového profilu zpevněného ocelovými výztuhami. Jedná se o materiál, který je určen do místností s vysokým obsahem vody ve vzduchu," říká Vladimír Soukup z firmy Fenestra střešní okna.

Dřevo, nebo plast?

Plastová či poplastovaná střešní okna se tedy jednoznačně hodí do místností se zvýšenou vlhkostí spíše než ta dřevěná. Přesto i kvalitní dřevěná okna mohou vlhkosti dobře odolávat.

"Jedná se o materiál, který vykazuje velmi dobré tepelně-izolační a statické vlastnosti. V drtivé většině se na výrobu dřevěných střešních oken používá borovice, která obsahuje pryskyřici (dřevo je více prosmoleno). To zajišťuje vyšší životnost v podkrovních místnostech," vysvětluje Vladimír Soukup. Právě v podkroví se totiž často hromadí vlhkost stoupající ze spodních pater.

Existují i bezpečnostní střešní okna. Rám, křídlo i sklo je pak odolnější. Okno by také mělo být dostatečně velké, aby zajistilo dostatek světla v místnosti. Celková plocha prosklení oken by měla tvořit alespoň 10 % podlahové plochy.

Na kvalitě střešních oken záleží

Jak zjistit, zda je nabízené střešní ono kvalitní? "Nekvalitní střešní okno člověk na první pohled poznat nemůže. Až časem při užívání se ukáže, zda se jedná o okno kvalitní nebo ne. Samozřejmě může napovědět cena," radí Martin Tichý z firmy Roto střešní okna.

Vždy je dobré porovnat ceny různých výrobců. Pokud jsou oproti známým značkám ceny poloviční, je pravděpodobné, že se při výrobě srazily náklady na úkor kvality.

Životnost střešních oken závisí na různých faktorech. "U okna dřevěného, pokud není pravidelně udržováno a vyskytuje se na něm kondenzát, to může být řádově jiné než u kvalitního plastového okna. Záleží samozřejmě i na výrobci, jak kvalitní materiály použije a na konkrétním výrobku," říká Tichý.

Střešní okna jsou významnou investicí a vyplatí se vybrat kvalitní okna i za cenu vyšších pořizovacích nákladů.

"Důležitá je i samotná montáž okna a zaizolování, kdy je nutné pečlivě vybírat firmu, která provede kvalitní montáž. Výrobci nabízí k oknům různé montážní doplňky, zateplovací a izolační sady, které jsou důležité ke správnému napojení na střešní krytinu," dodává Petr Novák ze Světa střešních oken.

 

Právě se děje

Další zprávy