Zateplení domu: Z čeho se skládá a proč se vyplatí

Andrea Berniová
13. 9. 2013 15:00
Zjistěte, kolik stojí zateplení, jaké materiály se používají a kdy se vám investice vrátí

O zateplení domů je stále větší zájem. Jeho velkou výhodou je především snížení tepelných ztrát. Za vytápění tedy majitelé zateplených domů zaplatí méně, protože teplo z domu tolik neuniká do okolí - udrží se v domě déle a není potřeba tolik topit. V létě se naopak do domu nedostane tolik tepla.

S blížící se zimou zájemců o zateplení domu přibývá. Je ideální doba o tomto stavebním zásahu přemýšlet.

Jak zateplení funguje?

"Správným zateplením obvodového pláště budovy docílí uživatel zvýšení akumulačních vlastností zdiva, posune rosný bod do izolantu a zdivo tak nemá tendenci promrzat. Navíc se při zateplení z velké části eliminují tepelné mosty v konstrukci. To vše přispívá k výrazným energetickým úsporám," říká Jiří Doležel z Centrum-Zatepleni.cz.

Zateplování se dlouhodobě vyplatí - investované peníze se díky úsporám za vytápění vrátí majiteli domu i do šesti let. Záleží ale na kvalitě použitých materiálů.

Kromě obvodových stěn se běžně zatepluje také střecha. Tou totiž může z domu unikat velké množství tepla. Při provádění celkového zateplení domu by se tedy nemělo zapomínat ani na zateplení střechy.

Používá se polystyren i izolační vata

"Dnešní trend u zateplení novostaveb nebo rekonstrukcí je použití šedého fasádního polystyrenu v tloušťkách 12-16 cm. Pro objekty s důrazem na protipožární odolnost nebo lepší akustické a paropropustné vlastnosti doporučujeme zateplení izolační vatou," radí Doležel.

K zateplení se používají různé materiály, kromě polystyrenu a izolační vaty také speciální desky na bázi polystyrenu. Materiály se volí podle konkrétního objektu. Záleží na jeho stáří, ale i na stavebních materiálech, z nichž se skládá obvodové zdivo. Výběr síly a druhu izolantu je tedy individuální.

Zvolením vhodného izolačního materiálu a jeho rozměrů to ale nekončí. "Po výběru izolantu je dobré nakonfigurovat lepící a stěrkový tmel, armovací tkaninu, vhodné typy hmoždinek, penetrační nátěr a finální povrchovou úpravu, zpravidla točenou nebo rýhovanou fasádní probarvenou omítku," dodává Doležel.

Kolik za zateplení zaplatíte?

Konečná cena zateplení domu závisí na různých faktorech. "Při kalkulaci ceny vždy záleží na aktuálním stavu objektu, zvoleném izolantu, jeho tloušťce a také na finální povrchové úpravě. Pokud se bude jednat o standardní řešení (zateplení EPS 70F tloušťky 100 mm se silikonovou omítkou 1,5 mm), počítejme s cenou kolem 900-1 000 Kč s DPH za metr čtvereční," říká Doležel.

V této ceně je zahrnutý materiál, práce i lešení. "Vliv na cenu může mít dojezdová vzdálenost pracovní čety na místo stavby," uzavírá. Pokud chce majitel zateplit dům svépomocí, lze také zakoupit pouze materiál.

Získejte dotace na zateplení

Díky programu Nová zelená úsporám 2013 je možné získat dotace na zateplení. Program Ministerstva životního prostředí je zaměřen na úspory energie a na obnovitelné zdroje energie v rodinných domech.

Od srpna roku 2013 mohou o dotace žádat majitelé rodinných domů. Dotace nemusejí být použity pouze na zateplení, ale například také na náhradu neekologického zdroje tepla či na výstavbu nízkoenergetických domů.

 

Právě se děje

Další zprávy