Jaká střešní krytina pro vás bude nejlepší?

Andrea Berniová
18. 3. 2013 13:50
Pálené tašky, asfaltové šindele, plech, anebo betonové tašky? Vybírejte podle vlastností

Pokud stavíte či přestavujete dům, pravděpodobně budete muset brzy vybrat střechu a všechno, co k ní patří. Kromě střešní krytiny tedy například střešní okna, trámy či okapy. Už víte, jaká střecha bude pro váš dům nejlepší?

Oblíbeným materiálem je pálená krytina. Pálené tašky jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, mají dlouhou životnost a dobře tepelně i akusticky izolují.

Můžete vybírat z maloformátových, anebo velkoformátových tašek. Seženete je v různých barvách, je tedy jednoduché barvu střechy sladit s fasádou, plotem či okenními rámy.

Střecha z plechu se přizpůsobí

A co třeba plechová střešní krytina? Velkou výhodou tohoto materiálu je jeho nízká hmotnost. Pokud tedy z nějakého důvodu potřebujete zatěžovat střešní krov co nejméně, bude pro vás plechová střešní krytina ideálním řešením.

Další předností plechu je, že se snadno přizpůsobí různým tvarům a záhybům a hodí se tedy pro členité střechy. Nevýhodou plechové střešní krytiny je její horší akustická izolace.

Asfaltovou, nebo betonovou?

Podobnými vlastnostmi jako plech se vyznačuje i asfaltová střešní krytina. Dokáže se přizpůsobit členitému povrchu a je lehká, takže se hodí například pro rekonstrukci starších domů, které by nemusely unést váhu střechy z pálených tašek. Asfaltové šindele nabízejí lepší zvukovou izolaci než plechová střecha.

Můžete mít také střechu z betonových tašek. Jsou levnější než ty pálené, jsou také pevnější a vydrží i extrémní horské podmínky, ale jejich barevnost není stálá.

Nezapomeňte střechu také zateplit. Pro tento účel se hodí foukaná izolace, kterou je možné aplikovat i do špatně přístupných míst.

 

Právě se děje

Další zprávy