Atypická okna: Zaujmou, ale potřebují stínění na míru

Andrea Berniová
26. 6. 2013 15:00
Kulatá, lomená, oblouková či zcela nepravidelná okna. Nebojte se ozvláštnit svůj dům
Okna mohou být třeba šikmá.
Okna mohou být třeba šikmá. | Foto: Lubor Trubka Associates Architects / Foto: Peter Powles

Výrobou, prodejem a zabudováním oken se zabývá tolik firem, že je z čeho vybírat. Okna mohou být plastová, dřevěná, ale i ocelová či hliníková. Mívají různý počet křídel a skleněných tabulek.

Zásadní je ale tvar oken. Existují standardní velikosti i tvary. Sehnat se dají ale i atypická okna. Vyrábějí se na zakázku.

Lomená či šikmá okna?

Atypická okna najdeme na mnoha domech. Mohou to být staré historické budovy s neobvyklými rozměry a tvary oken, tedy například zámky či kostely. S okny neobyčejných tvarů se ale můžeme naopak setkat i u velmi moderních domů, u nichž architekt na přání zadavatele navrhl okna, která zajistí, aby se budova lišila od ostatní zástavby. Okna pak mají za úkol dům ozvláštnit. Atypická okna, to jsou kulatá, lomená, oblouková, šikmá či zcela nepravidelná okna.

Je potřeba hledat výrobce, který se specializuje na atypická okna, anebo nabízí výrobu oken na míru podle přání zákazníka. Pokud se chystáte stavět dům a toužíte po atypických oknech, nezapomeňte to architektovi sdělit, než začne vytvářet návrh. Poradí vám, zda je vámi navrhovaný tvar oken realizovatelný.

A co stínění? Zkuste plisé

Okna netypických tvarů budou také vyžadovat zvláštní stínění. Na to je potřeba myslet. Žaluzie či rolety bude možná nutné vyrobit na míru a mohou tak být dražší. Jednou z možností stínění oken je plisé. Jde o látku, která svým vzhledem připomíná žaluzie a plní stejný účel. Je ale přizpůsobivější než hliníkové či dřevěné žaluzie a hodí se i do interiéru zařízených v klasičtějším stylu.

 

Právě se děje

Další zprávy