Moravská Třebová nabídne architektonické zajímavosti

ČTK, ab
24. 4. 2012 7:43
V rámci projektu Cesta od renesance k baroku byly nalezeny pozůstatky hradu
Foto: Web Moravské Třebové

Moravská Třebová - Cesta od renesance k baroku, to je projekt města Moravská Třebová, který zahrnuje stavební, restaurátorskou a propagační činnost. Jeho cílem je přilákat do města více turistů, nabídnout jim architektonické zajímavosti a také informace o zdejších stavbách, které by mapovaly jejich minulost i současnost. Bude vytvořena historicko-naučná stezka, na jejíž trase budou obnoveny významné objekty. Díky stezce budou památky lépe dostupné.

Město revitalizuje památky

Kromě zámku v Moravské Třebové se bude revitalizovat dalších šest památkově chráněných objektů, mimo jiné i hradby pod zámkem nebo dvě kaple. Revitalizovány budou i zámecké zahrady a část z nich se nově otevře veřejnosti. Podíl cestovního ruchu na prosperitě celého regionu by se měl díky projektu zvýšit. Projekt by měl stát až 43 milionů korun.

Byly odhaleny zdi středověkého hradu

Archeologové během projektu zjistili, že zámek v Moravské Třebové ukrýval pozůstatky hradu ze 13. století. Nyní byly odhaleny zbytky jeho zdí, přesněji hradební věž a návazné stavby. Výzkum se provádí v části zámeckého nádvoří, a to kvůli překladům inženýrských sítí, ale i tam, kde se stavební činnost provádět nebude.

Cílem je zmapovat půdorys původního gotického hradu. Ten byl předchůdcem současného renesančního zámku. Nalezeny byly nyní také části nádob z 16. století. Hrad na počátku 16. století vyhořel a byl přestavěn právě v renesančním slohu.

Už v 90. letech se zde jeden výzkum konal. I tehdy byly nalezeny cenné artefakty. Jedním z vlastníků původního hradu byl také Jiří z Poděbrad. Současný renesanční zámek byl v minulých letech rekonstruován a nyní nabízí různé expozice. Kromě toho se v něm také konají kulturní a společenské akce.


 

 

Právě se děje

Další zprávy