Loučí se vaše podlaha? Nejvyšší čas na rekonstrukci

Andrea Berniová
6. 1. 2013 15:00
Dřevěná podlaha se časem opotřebuje, zachránit ji může rekonstrukce
Zjistěte, zda bude třeba provést rekonstrukci podlahy
Zjistěte, zda bude třeba provést rekonstrukci podlahy | Foto: Isifa/Thinkstock

Dřevěná podlaha se může časem opotřebovat, nebo dokonce poničit. V tom případě je nejvyšší čas provést její rekonstrukci.

"Zájem o rekonstrukce a renovace podlah vzrůstá, zákazníci postupně došli k tomu, že zachování původní podlahy šetří peníze a čas. Stará, původní podlaha má svoje kouzlo. Dřevo je léty zabarvené a patinované. To se nedá nahradit žádnou technologií," říká Miroslav Číla z firmy Ok Parket.

Jak náročná rekonstrukce bude?

Rekonstrukce podlah se dá podle rozsahu a časové náročnosti rozdělit na dva typy.

Pokud podlaha pouze vypadá opotřebovaně, ale je rovná, nehoupe se a příliš nevrže, postačí jen menší úpravy: povrch se přebrousí, přetmelí a následuje povrchová úprava voskovým olejem či lakem. Nezabere to víc než několik hodin. Záleží ale na velikosti plochy, potřebné povrchové úpravě či použité technologii. Zasychání laku například nějakou dobu trvá.

"Pokud je však podlaha v některých místech propadlá, houpe se, vrže apod., tak musí být zásah výrazný. Staré parkety se demontují, podklad se vyrovná a udělá se nová slepá podlaha z konstrukčních desek. Následně je možné se rozhodnout, zda se staré parkety vrátí zpět, anebo se zvolí jiná podlahová krytina. Takováto rekonstrukce je skutečně ,od podlahy' a tomu odpovídá i časová náročnost," říká Sylvie Niklasová z firmy Podlahy Šťastný.

Všímejte si stavu podlahy

Když se stav dřevěné podlahy začíná viditelně zhoršovat, je potřeba jednat rychle. Pokud budeme s opravou otálet, stav podlahy se bude stále zhoršovat. Čím větší poškození, tím dražší a náročnější oprava.

"Zákazník je schopen poznat, že se s ním jeho podlaha loučí. Většinou vše prozradí počínající vrzání a houpání podlahové konstrukce. Následuje rozestoupení materiálu ve spojích anebo v nejhorším případě hniloba. Ta se projeví hnědými nebo bílými skvrnami a v tento okamžik jde ,do tuhého' a podlaze pomůže jen kompletní rekonstrukce spolu s důsledným odstraněním poškozených a zasažených materiálů," popisuje Miroslav Číla.

Každá rekonstrukce je posuzována individuálně, takže jejich postup a rozsah se může v různých případech lišit. To, zda podlaha vyžaduje rekonstrukci, nejlépe posoudí odborníci.

"Vždy je dobré se obrátit na odbornou firmu. Zástupce firmy na místě zhodnotí stav podlahy a možnosti renovace. Na základě prohlídky obdrží klient relevantní cenovou nabídku," dodává Sylvie Niklasová.

 

Právě se děje

Další zprávy