Vinylová podlaha nabízí odolnost a dobrou izolaci

Andrea Berniová
28. 6. 2013 17:44
Podlaha z vinylu může připomínat dřevo, kámen, kov i dlaždice
Pokládka vinylové podlahy není obtížná.
Pokládka vinylové podlahy není obtížná. | Foto: Isifa/Thinkstock

Při výběru nové podlahy je nejlepší rozhodovat se nejen podle jejího vzhledu, ale i podle vlastností, které od ní očekáváme, nebo podle preferovaného materiálu. Pro milovníky přírodních materiálů je tu marmoleum či dřevěná podlaha. Odolnost nabízí slinutá dlažba a dobrou tepelnou a zvukovou izolaci zase koberec. A co umí vinylová podlaha?

Výhodou je odolnost vinylové podlahy

Podobně jako dlažba se i vinylová podlaha vyznačuje obstojnou odolností proti otěru, propálení a poškrábání, tedy mechanickému poškození. Odolává i vodě a vlhkosti, není tím pádem náchylná k tvorbě plísní. Hodí se tak do interiéru, kde se pohybuje alergik. Je to vícevrstvá podlahová krytina, jejíž pokládka není nijak obtížná. Podlaha se posléze snadno udržuje.

V neposlední řadě je výhodou široký výběr různých dekorů. Oblíbený je vzhled opotřebovaného dřeva, který vypadá originálně. Vinylová podlaha ale může připomínat i korek, přírodní kámen, kov, anebo keramickou dlažbu. Některé firmy nabízejí možnost navrhnout si vlastní dekor.

Izolační vrstva je důlěžitá

Vinylová podlaha se skládá z jednotlivých lamel, které se prodávají v různých rozměrech a tloušťkách. Podklad by před pokládáním mě být dokonale rovný a také čistý. Vyplatí se nezapomínat kvalitní izolační vrstvu, například korkovou. Díky ní pak může vinylová podlaha nabídnout solidní akustickou izolaci.

Tato podlaha je odolnější než laminátová podlaha, a to právě díky pevné vinylové nášlapné vrstvě. Je vhodná pro kombinaci s podlahovým vytápěním, které (na rozdíl od radiátorů) dokáže místnost vyhřát rovnoměrně.

 

Právě se děje

Další zprávy