Živý plot vypadá přirozeně a nenarušuje ráz zahrady

Andrea Berniová
25. 7. 2012 6:00
Víte, že živý plot se nemusí vždy skládat ze stromečků nasázených blízko u sebe?

Plot plní různé funkce. Především ohraničuje pozemek a chrání ho proti nevítaným návštěvníkům. Někdy je důležitá jeho estetická funkce. Ploty tak někdy vypadají skoro jako umělecká díla.

Pokud je plot neprůhledný, může být jeho hlavní funkcí uchránit pozemek, dům a jeho obyvatele před pohledy okolí. Tomuto účelu slouží také tak zvaný živý plot.

Jde o jednolitý útvar vytvořený z rostlin, které svými listy či větvemi pozemek skryjí. Živý plot v podobě stromků nasázených blízko u sebe se často objevuje zároveň s průhledným plotem.

Zastřihávání se nevyhnete

O živý plot je ale potřeba se starat častěji než o ten klasický, z kovu či dřeva. Stromky tvořící živý plot je potřeba zastřihávat, aby nevypadaly nevzhledně.

Pokud chcete plot z listnatých stromků, počítejte ale s tím, že na podzim a v zimě, až listí opadá, přes něj bude na vaši zahradu vidět.

Plot z popínavých rostlin?

Možná ale živý plot nechcete proto, aby si vaši zahradu nikdo neprohlížel, jen máte rádi rostliny a jsou vám milejší než zděný, dřevěný či kovový plot, který by ve vaší zahradě nevypadal dobře. Živý plot totiž vypadá přirozeně a výborně do zahrady zapadá.

Rostliny mohou být s pevným plotem doslova srostlé a vytvářet tak dobře vypadající, přírodní bariéru mezi vámi a okolím. Stačí nechat umístit na hranice pozemku sloupky, které budou spojeny kovovou síťkou. K ní se pak nasází popínavé rostliny. Ty mřížku pomalu zaplní svými výhonky, až bude zcela neprůhledná.

Popínavé rostliny navíc zaberou na zahradě méně místa než jednotlivé stromečky vysázené po celém vnitřním obvodu pevného plotu.

 

Právě se děje

Další zprávy