Vaší zahradě stále něco chybí? Zkuste zahradní jezírko

Andrea Berniová
24. 7. 2012 8:00
Díky jezírku si budete na vlastní zahradě připadat jako na výletě v přírodě
Zahradě něco chybí. Může to být právě jezírko
Zahradě něco chybí. Může to být právě jezírko | Foto: Isifa/Thinkstock

Na zahradě už máte všechno, co jste chtěli: pěkný trávník, okrasné stromy a keře, možná i skleník s výbornou zeleninou. Pořád tomu ale něco chybí?

Pokud přemýšlíte o tom, čím zahradu ozvláštnit, zkuste uvažovat o zahradním jezírku. Nejprve je potřeba vyhloubit jámu, volba jejích rozměrů je na vás. Stejné je to i s tvarem.

Jezírko může být kulaté, také ve tvaru osmičky, ale fantazii se meze nekladou. Vytvarujte ho podle svých představ. Povrch jámy by neměl být členitý, tedy žádné ostré kameny a podobně. Nejjistější je budoucí jezírko ještě vybetonovat nebo pokrýt vrstvou písku.

Díky fólii se voda nevsákne do půdy

Do jámy se následně vkládá hydroizolační fólie, která bude vodu zadržovat. Fólii by měla položit specializovaná firma, aby byla dokonale nepropustná na všech místech.  Co se týče barev fólií, seženete třeba zelenou nebo černou. Kvalitní fólie by po napuštění vody neměla měnit své vlastnosti, obzvlášť by neměla ztrácet svou nepropustnost.

Pokud se fólie přece jen protrhne, někdy se dá opravit. Na okraji jezírka se fólie přehne a zatíží. Následuje kontrola těsnosti fólie a pak už do něj můžete napustit vodu.

Nebojte se leknínů ani rákosí

Opravdu dobře jezírko vypadá, pokud na jeho hladině kvetou lekníny. Prostor okolo jezírka můžete různě upravit, třeba k němu umístit velké kameny, malé oblázky, nebo zasadit rákos.

V jezírku můžete mít i rybičky. Je možné, že se u něj usídlí žába. Díky zvukům, které vydává, si budete u jezírka na zahradě připadat jako venku v přírodě.

Pokud ale máte malé děti, pořízení jezírka si dobře rozmyslete, nebo s ním raději počkejte. Když nemůžete na děti dohlížet neustále, stane se pro ně jezírko hrozbou.

 

Právě se děje

Další zprávy