Nekvalitní jídlo v obchodech? Šéf inspektorů odpovídal

Tomáš Fránek
13. 3. 2012 11:05
Online rozhovor s Martinem Klanicou ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Online rozhovor - Od začátku roku není týden, kdy by inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce neobjevili ve velkých i menších obchodech zboží, které klame zákazníky.

Obchodníci přebalují zboží, posouvají data spotřeby, objevila se i plíseň. Zboží vyrobené v zahraničí pak někteří obchodníci prezentují jako české.

Inspekce během prvních dvou letošních měsíců uskutečnila 1188 kontrol, při nichž nevyhovělo 158 výrobků. Lidé si v obchodech začínají více všímat toho, co nakupují, a také si výrazně více stěžují na nepoctivé obchodníky.

Změnila se od začátku roku situace na tuzemském trhu? Skutečně došlo ke zhoršení kvality potravin? Jak je těžké odhalit triky výrobců a obchodníků? Čeho by si lidé v obchodech měli všímat, podle jakých kritérií nakupovat? Jsou potraviny prodávané v obchodech bezpečné? Jsou kontroly a tresty dostatečné?

Na tyto i jiné vaše otázky v úterý od 10 hodin odpovídal ředitel kontrolní a právní sekce Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

 

Právě se děje

Další zprávy