Stylový byt: Art deco hraje barvami a sází na kvalitu

td
24. 1. 2012 21:05
Styl bydlení z 20. a 30. let se opět vrací, retro v podobě art-deco je neodolatelné
Foto: Vojtěch Marek

Styl s názvem art deco si ve 20. a 30. letech zamilovala celá Evropa. Navazoval na jednoduché, ale o to elegantnější linie secese, převzal její sytou barevnost i důraz na kvalitu. Jako jeden z prvních stylů se je art-deco původně založen přímo na designu dekorací, které postupně ovlivnily celé vybavení interiéru. Tento styl je synonymem pro přepych a radost ze života, která se odráží v celém domě či bytu.

Seriál Stylový byt

Bydlení není jen o užitnosti, ale také o designu. Připravili jsme proto seriál, který vás provede nejrůznějšími styly zařízení bytu. Stylový byt vám představí nejvhodnější materiály, dekorace a tipy, jak vytvořit fungujiící a elegantní interiér

Art-deco patří k uměleckým směrům, které téměř nestárnou. Kombinují se v něm modernistické tendence jako kubismus či futurismus, ale zároveň využívá tradičních materiálů, jako je leštěné dřevo, velká zrcadla nebo kvalitní porcelán. Právě proto je poměrně těžké zařídit prostor výhradně v tomto stylu, snadno se totiž přesytí. Originální nábytek v art-deco designu se také těžko shání, zachovalé kousky totiž ze starožitnictví mizí mrknutím oka. Naštěstí lze najít i moderní firmy, které se specializují na výrobu nového nábytku inspirovaného atraktivním dekorativním stylem.

Častým tématem období art-deco je rozvoj techniky, mezi kterou patří zejména film a rozhlas. Dobovou atmosféru tak skvěle navodí retro plakáty nebo radiový přijímač ve starodávném designu. Nebojte se ani bílého porcelánu, který se překvapivě snadno kombinuje s většinou materiálů v bytě. Při výběru barev, které rozveselí zdi, vybírejte ze sytě modré a červené, hodí se i oranžová nebo zelená. Vždy ale každou barvu kombinujte s bílou, aby výsledek nebyl příliš těžkopádný. Dekoračním látkám, potahům a tapetám potom vládnou opakující se geometrické vzory, ti odvážnější mohou geometrii využít při výrobě skleněné mozaiky.

 

Právě se děje

Další zprávy