Pozor na špatné LPG. Inspekce trestá za vysoký obsah síry

Radek Pecák Petr Kučera Radek Pecák, Petr Kučera
12. 6. 2014 12:45
Zatím neoficiální informace uvádějí, že vysoký podíl nevyhovujících vzorků LPG se stejným problémem našla inspekce i během květnových kontrol.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Osmina vzorků zkapalněného ropného plynu LPG, které letos Česká obchodní inspekce (ČOI) odebrala na tuzemských čerpacích stanicích, nesplnila normy. V letošním lednu až dubnu se podíl nekvalitních vzorků LPG vyšplhal na 12,7 procenta (konkrétně 15 ze 118 odebraných), zatímco v minulých letech se pohyboval vždy kolem dvou procent.

V samotném dubnu se podíl nekvalitního LPG zvýšil dokonce na čtvrtinu. "Z celkového počtu 39 odebraných a kontrolovaných vzorků nevyhovělo jakostním požadavkům technické normy 10 vzorků. Laboratorní měření prokázala vyšší hodnoty obsahu síry, a to od 78,1 do 201,7 mg/kg. Maximální hodnota podle normy je přitom 60 mg/kg," říká mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Za vyšší podíl během dubna může i větší pozornost, kterou inspekce kontrole LPG věnovala.

Nejvyšší pokuta je 350 tisíc

Kromě několika nižších pokut udělila ČOI kvůli nekvalitnímu LPG také první výraznější pokutu. Firma Kumegas PB musí kvůli zjištěným nedostatkům u čerpací stanice v Záběhlické ulici v Hulíně zaplatit 350 tisíc korun. Inspekce přitom částečně vyhověla jejímu odvolání, původně totiž sankce činila 500 tisíc.

"Běží další správní řízení a nelze vyloučit, že budou uděleny i vyšší sankce," říká Fléglová. Ve všech případech je přitom na vině síra. Zatím neoficiální informace uvádějí, že vysoký podíl nevyhovujících vzorků LPG se stejným problémem našla inspekce i během květnových kontrol.

Hrozí ucpání a leptání

Možnou příčinou je podle ČOI buď výrobní vada, nebo úmyslná manipulace s tímto druhem automobilového paliva.

Na situaci reagovala společnost Flaga, která je největším dodavatelem LPG v Česku. „Síra nejenže zvyšuje vytvářené emise, ale může kvůli ní dojít k ucpávání filtrů a leptání částí palivového systému,“ upozorňuje její jednatel Peter Polák.

"Přesto jsme přesvědčeni, že na našem trhu převládá kvalitní plyn," říká Polák. Varuje motoristy, aby nekupovali za každou cenu nejlevnější plyn s nejasným původem a tankovali pouze na čerpacích stanicích s ověřenými dodavateli.

 

Právě se děje

Další zprávy