Bourat v nich nechcete: Mezi největšími průšvihy historie crash testů je i Mustang

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 12. 2021 7:59
Nezávislá organizace Euro NCAP nedávno vydala nejnovější sérii crash testů, v nichž propadly dostupné elektromobily Renault Zoe a Dacia Spring. Prošli jsme historii evropských simulovaných nárazů a vybrali ty největší propadáky, které se vymykaly standardům dané doby, a přidali jeden bonusový americký. Podívejte se na ně do galerie.
Foto: IIHS

2012: Náraz s malým přesahem

Rok 2012 evropským automobilkám připomněl, že neexistují jen přísné podmínky Euro NCAP, ale že jejich auta stavěná často právě s ohledem na homologační a reputačně významné testy nemusí fungovat, když na ně nějaká instituce připraví crash testové překvapení.

Americký institut IIHS proto v roce 2012 přišel se simulovaným nárazem s malým přesahem, při němž auto do překážky bourá ve své podstatě jen jedním z předních kol, přesně čtvrtinou své čelní plochy, a to v rychlosti 64 km/h.

Výsledky si pak nedala za rámeček celá řada aut, která byla podle jiných testů vzorem bezpečnosti. Propadl například Mercedes třídy C, Audi A4 a Lexusy ES a IS. BMW řady 3 si odneslo průměrné hodnocení. Z evropských automobilek tehdy test zvládlo jen Volvo s modelem S60.

 

Právě se děje

Další zprávy