Šeď a realita socialistických silnic. Doprava za železnou oponou na dobových fotkách

Šeď a realita socialistických silnic. Doprava za železnou oponou na dobových fotkách
Rudé náměstí v Moskvě a za Pobědou tyčící se chrám Vasila Blaženého. Typický to výjev automobilové dopravy v Rusku počátkem 50. let. Poběda byla prvním poválečným vozem, který sovětští inženýři, v tomto případě z automobilky GAZ, poslali na silnice. Úplně vpravo můžete také vidět zadní část první generace automobilů Moskvič.
A nebylo to na rumunských silnicích nic neobvyklého. Opět snímek z 80. let, tentokrát však plynový autobus značky DAC.
Maluch, tedy Polski Fiat 126p, nedávno oslavil padesátku. Na polských silnicích šlo ale o jedno z nejběžnějších aut, třebaže na něj majitelé čekali i několik let, protože většina výroby mířila za hranice lidové republiky. Tady se na jednoho šťastlivce zřejmě dostalo, zrovna ho však kontroluje policejní hlídka.
Nové Wartburgy 353 nebo Trabanty 601 před maďarskou prodejnou Merkur, což byla obdoba československé Mototechny.
Foto: Fortepan / Magyar Rendőr
Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 7. 2023 6:32
Jak to vypadalo za socialismu na československých silnicích, jste se v minulosti na stránkách Aktuálně.cz mohli podívat hned několikrát. Proto v této galerii zamíříme za hranice, do dalších zemí, které tvořily takzvaný východní blok. Jezdila tam docela jiná auta než v Československu, jinak to ale zas tak odlišné nebylo. Přesvědčte se.

Na snímky z Československa se můžete podívat zde a zde, kdybyste si chtěli připomenout, jak vypadaly za minulého režimu výstavy aut, podívejte se sem.

 

Právě se děje

Další zprávy