Hitler si vysnil megalomanskou dálnici přes Česko. Její zbytky můžete vidět dodnes

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
11. 4. 2024 5:13
Oficiálně to měla být exteritoriální dálnice A88 z Vratislavi do Vídně, která by vedla přes československé území, později přes území protektorátu Čechy a Morava. Přesto jí prakticky nikdo neřekne jinak než "Hitlerova dálnice", protože právě někdejší nacistický vůdce si vymínil její stavbu. Ta začala před 85 lety, 11. dubna 1939, dnes po ní ale zbyly jen fragmenty.
Hans Lorenz a zaměstnanec, který staví dálnici, u Teodolitu. Dobový snímek z cca 40. let.
Hans Lorenz a zaměstnanec, který staví dálnici, u Teodolitu. Dobový snímek z cca 40. let. | Foto: Aktuálně.cz / Helgoh (aka) / Wikipedia / Creative-Commons-Lizenz „Namensnennung – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 nicht portiert

Hans Lorenz - otec dálnice

Vedením a projektováním stavby byl pověřený konstruktér a trasér Hans Lorenz, který je považovaný za jednoho z pionýrů moderní dálniční konstrukce v Evropě. Už od roku 1935 působil jako konzultant na Generálním inspektorátu pro německé silnice v Berlíně, následně se tedy stal zodpovědnou osobou za plánování a stavbu "Hitlerovy dálnice". A ve vysokých pozicích vzhledem ke své specializaci a kvalifikaci působil i po skončení války, byl mimo jiné ředitelem vládních staveb v Německu, vedl také Výzkumnou společnost pro silnice a dopravu se sídlem v Kolíně nad Rýnem. Lorenz zemřel 24. října 1975.

 

Právě se děje

Další zprávy