Zvolme vedení, nebo skončím, říká Rathův přítel Dolejš

Martina Machová Martina Machová
13. 6. 2012 18:15
Šéf středočeské ČSSD hraje o svou politickou budoucnost
Richard Dolejš.
Richard Dolejš. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda středočeské ČSSD a blízký spojenec zadrženého exhejtmana Davida Ratha Richard Dolejš rezignuje na své místo, pokud strana neschválí jeho návrh na svolání krajské konference.

Zde by mělo být převoleno vedení středočeské ČSSD a nová kandidátní listina pro podzimní krajské volby. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sám Richard Dolejš.

"Znovu navrhnu svolání krajské konference, na které by se zvolilo vedení a nová kandidátka pro krajské volby," uvedl s tím, že schválení tohoto požadavku je pro něj klíčové.

"Jsem připraven odstoupit z funkce předsedy krajského výkonného výboru, protože tato věc je pro mne natolik zásadní, že si nedovedu představit, pokud bych toto hlasování prohrál, že bych stál v čele středočeské ČSSD," dodal.

Špičky středočeské sociální demokracie v čele s Richardem Dolejšem totiž čeká tento čtvrtek reparát v souvislosti s kauzou někdejšího středočeského hejtmana a vlivného člena Davida Ratha.

Vedení ČSSD i nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, takzvaný ústřední výkonný výbor, na ně tlačí, aby rezignovaly a svolaly mimořádnou krajskou konferenci, která by zvolila nové vedení i novou kandidátku.

Dosud se ale Středočeši svým nadřízeným vzpírali a místo rezignace přišli s kličkou - rezignujeme, až rezignují krajští radní, a ti, kteří Ratha kritizovali, už ani nemají nárok být do znovuobnovené krajské rady zvoleni. To ovšem naštvalo osazenstvo Lidového domu a začalo osnovat plán, jak Středočechy k rezignaci přinutit.

Minulý pátek daly špičky ČSSD krajské buňce nůž na krk a řekly, že pokud nesvolají volební konferenci, udělají to samy. Deník Insider v minulých dnech popsal další možnost, kterou Lidový dům Středočechům hrozil, a to, že jim připraví kandidátku přímo ústředí.

David Rath a Kateřina Pancová.
David Rath a Kateřina Pancová. | Foto: Středočeský kraj

Tvrdé boje v "porathovské" ČSSD

Zda ke svolání nové konference skutečně dojde, nejde v současnosti odhadnout. Oslovení politici středočeské ČSSD jsou totiž v odhadech po výsledcích minulého jednání opatrní. Nejčastější odpovědí je tak slůvko "asi".

Zatím mají v pozvánce, kterou deník Aktuálně.cz měl možnost zhlédnout, jen body jako "rezignace členů krajského výkonného výboru a kooptace náhradníků" a "projednání úpravy kandidátní listiny". Podle Dolejše dva členové krajského výkonného výboru již rezignovali a zastoupí je náhradníci.

Dolejšovi odpůrci si ale s formulací lámou hlavu. "O nové konferenci tam nic není," potvrdil informace Aktuálně.cz někdejší ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Více otázek než odpovědí pak vzbuzuje v táboře Dolejšových odpůrců i podmíněná rezignace, například zda předseda naopak neutíká před odpovědností.

Dolejš chce totiž mimo jiné navrhnout, aby se další konference svolala již v řádném termínu v únoru příštího roku tak, aby vedení vzniklé před prázdninami skládalo účty za krajské volby. 

Zuzana Moravčíková v současnosti Ratha zastupuje do konce volebního období.
Zuzana Moravčíková v současnosti Ratha zastupuje do konce volebního období. | Foto: Středočeský kraj

Lídr, nebo lídryně?

Svoláním konference ovšem souboj mezi frakcemi ve středočeské ČSSD nekončí. Léta budované pozice totiž nechce pustit rathovsko-dolejšovské křídlo středočeských socialistů svým odpůrcům zadarmo.

Podle Dolejše například není vhodné, aby lídryní pro krajské volby byla náměstkyně Davida Ratha a současná zastupující hejtmanka Zuzana Moravčíková.

"Jsem přesvědčen, že v čele nové kandidátní listiny by měl stát člověk, který nebyl účasten těch procesů v rámci současné rady kraje. Člověk, který stojí mimo radu kraje, tak aby sociální demokracie byla důvěryhodná," míní.

V kuloárech se pak hovoří o tom, že jeho favoritem je příbramský starosta a senátor Josef Řihák. "Žádné spekulace," reagoval Dolejš na dotaz Aktuálně.cz, zda jej skutečně podporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy