Změna zákona: kupčení s lidmi má zmizet

Martina Macková
28. 1. 2007 0:00
Praha/Jihlava - Přetahování obyvatel mezi obcemi kvůli daním skončí. S novou vládou se má měnit i zákon o rozpočtovém určení daní.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lidovečtí ekonomové chystají radikální změny, které by mohly znamenat konec rozdávání tisícikorun za trvalý pobyt. A nejen to.

Autor zákona lidovecký poslanec Ladislav Šustr chce, aby z normy zmizelo všech čtrnáct kategorií počtu obyvatel, kterých se stát nyní striktně drží při rozdělování daní mezi obce. Právě díky tomu totiž i několik obyvatel rozhoduje o tom, zda obec získá i několik milionů navíc.

Dělení do kategorií kritizují i menší obce, podle nichž takové rozdělování daní nahrává velkým bohatým městům.

Nakupováním obyvatel se nejvíc zviditelnila Jihlava, která předloni získala asi dvacet milionů korun ze státního rozpočtu navíc, když se jí podařilo překročit těsně padesátitisícovou hranici počtu obyvatel. Za to, že se lidé nahlásí k trvalému pobytu, vyplácela radnice každému tři tisíce korun. Loni nákup opakovala, rozdávala dva tisíce.

Lidovci ale také chtějí podíl z daní posílat nově přímo zřizovatelům středních a základních škol namísto ministerstvu školství.

Nakoupit obyvatele? Není nutno

"Je načase zákon změnit, není možné, aby se obce takto praly o obyvatele a rozhodovali jednotlivci," řekl Aktuálně.cz Šustr (KDU-ČSL).

Podíly na vybraných daních by podle poslance měly obcím putovat dál podle počtu jejich obyvatel, ale kategorie by se změnily v pouhý přepočet. Nebyl by tak možný skokový nárůst příjmů, když obec získá jen několik desítek lidí navíc, podíly na daních by nově rostly lineárně.

Ministr financí - Miroslav Kalousek
Ministr financí - Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Je nutné také zpřesnit kritéria," říká Šustr, který ale připouští, že zákon nebude nikdy ke všem obcím zcela spravedlivý. "Mělo by se ale zohlednit, že některá obec musí udržovat více kilometrů silnic nebo má školu a musí ji provozovat, to je důležité," míní.

Hradec láká obyvatele, za dva miliony - ČTĚTE ZDE

Poslanec plánuje zákon předložit v nejbližší době. Lidovci mají v nové vládě zastoupení právě na klíčovém postu ministra financí. S novým šéfem resortu - Miroslavem Kalouskem Šustr probíral i další změny, které zákon potkají.

Peníze na kraje a obce

Lidovečtí ekonomové plánují také další velké změny. Připravovaná novela zákona by měla poslat peníze na provoz škol přímo krajům a obcím. A ne ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jako dnes.

"Peníze mají být na krajích, které jsou zřizovateli středních škol, ne na ministerstvu. Další díl by měly dostat obce, které jsou zřizovateli základních škol," míní poslanec.

Šustr ví, že se tato změna, po které kraje již volají od svého vzniku, nemusí líbit učitelům nebo může vyděsit velmi malé obce. "Těm ale s účtováním pomohou kraje," míní Šustr. "A někteří učitelé, kteří raději komunikují s počítačem, na jehož konci je úředník v Praze, a ne s tím, kdo jim do školy vidí. Tak by to ale nemělo být," dodal.

Ministryně školství Dana Kuchtová při on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.
Ministryně školství Dana Kuchtová při on line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) se na plán dívá střízlivě. "Musím zjistit, zda je administrativa, kterou ministerstvo peníze přerozděluje, nutná. V principu by to nemělo vadit,že peníze půjdou přímo zřizovatelům," řekla Aktuálně.cz.

Na druhou stranu se ale jistí. "Nerada bych ale, aby s touto změnou nastaly nějaké problémy, že by například peníze do škol nepřicházely včas nebo v jiné výši a situace se zhoršila. Asi mělo přerozdělení logiku, když se takto už déle praktikuje," dodala.

Tlustý by motivoval obce

Exministr financí Vlastimil Tlustý by zákon také změnil, ale jinak.

Podle něj Šustrův nápad zůstal jen napůl cesty. "Musíme obce motivovat, aby se samy podílely na lepším výběru daní. Podíl daní by pak zpětně získaly podle úspěšnosti výběru," řekl Tlustý.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Podle něj je takový systém bude motivovat také k lákání firem a investorů.

Šustr ale míní, že nynější zákon je pro motivaci nejlepším řešením. "Pokud by měla obec získat větší procenta z odvedených daní místních firem, vedlo by to od kupování obyvatel ke kupování si podnikatelů. Vznikla by anarchie," je přesvědčený Šustr.

Dnes získávají obce třicet procent daní, které odvede podnikající (OSVČ) přihlášený v obci. "Když to dříve bylo sto procent, starostové nabízeli podnikatelům, že jim vrátí část daní, pokud se k nim přehlásí. Navíc dnes obce získávají část daní za zaměstnance, i když je IČO firmy třeba v Praze," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy