Živě: Nečas podal demisi, Zeman byl k němu vlídný

Domácí Domácí
17. 6. 2013 20:30
Vývoj kolem budoucnosti koalice sledujeme v online zpravodajství
Nečas předává prezidentovi demisi
Nečas předává prezidentovi demisi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas skončil ve funkci předsedy vlády. Demisi předal v pondělí navečer prezidentu Miloši Zemanovi. Zeman rezignaci přijal a poveřil Nečase vládnutím do doby než bude vybrán nový premiér. S tím si ale prezident dá více načas, než se čekalo. S představiteli hlavních politických stran se hodlá scházet až během pátku a víkendu.

Vedení ODS už převzal první místopředseda strany Martin Kuba, který po jednání výkonné rady informoval o dalším postupu. ODS chce docílit toho, že premiérem bude opět někdo z jejích řad, neřekla však konkrétní jméno.

Zdroje Aktuálně.cz favorizují jako Nečasova nástupce ministry Pavla Blažka a Martina Kubu, tedy dva politiky, o nichž se v nástupnické souvislosti mluvilo už loni na konci listopadu před kongresem ODS.

Celou situaci pro vás sledujeme v online reportáži:

20:30 - S prezidentem se už dnes sešla šéfka koaliční strany LIDEM Karolína Peake. ČTK řekla, že šlo o rozhovor mezi čtyřma očima o současné situaci a jejím možném řešení.

20:18 - Místopředseda ODS Jiří Pospíšil řekl, že debata o jménu nového premiéra teprve přijde v příštích dnech. Podle něho bychom příští týden mohli mít novou vládu. "Není dobré, když se neustále mění ministři a jejich koncepce. V této zemi se pak de facto nevládne," uzavřel.

20:10 - Prezident čeká, že strany času do pátku využijí k jednání jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou. První místopředseda ODS Martin Kuba už oznámil, že plánuje schůzku se zástupci TOP 09 a strany Lidem. Přesný termín zatím není znám.

18:42 - Prezident Zeman byl k Petru Nečasovi vstřícný. "Rád bych vám řekl, že jsem si vás vždy vážil a i když jsme měli neshody ve více či méně důležitých otázkách, vždy jsem si vážil vašeho názoru. Dovolte mi abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody," řekl Zeman.

18:26 - "Překvapil mě prezidentův vlídný tón," komentoval převzetí Nečasovy demise prezidentem Zemanem předseda STAN Petr Gazdík. Zeman poděkoval Nečasovi za jeho práci a vyzvihl například rychlou reakci vlády po povodních. Zároveň se Gazdík v rozhovoru pro ČT24 podivil nad tím, že prezident bude jednat s předsedy stran až o víkendu. "Země nepotřebuje bezvládí a agónii."

18:18 - Podle předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové se 101 podpisů pro novou vládu najde.

18:10 - Na sestavení příštího kabinetu by se chtěli opět dohodnout zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM. Premiér by mohl opět vzejít z řad občanských demokratů.

18:06 - Prezident přijme v pátek v Lánech představitele parlamentních politických stran, aby s nimi projednal situaci. Prezident čeká, že strany času do pátku využijí k projednání situace jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou.

18:03 - Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

18:00 - Odstupující premiér Nečas právě dorazil na Hrad.

Nečas přichází k prezidentovi
Nečas přichází k prezidentovi | Foto: Ludvík Hradilek

17:47 - Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Zpravodajci budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud. Vojenské zpravodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc.

17:02 - Nezařazení poslanci jsou zatím opatrní s odpověďmi na otázku, jakou variantu dalšího vývoje by podpořili. Například Michal Doktor (Jihočeši 2012) uvedl, že pokud se nenajde "rozumná varianta vládnutí", podpořil by spíše předčasné volby. Exministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš by si prý zase dovedl "velmi obtížně" představit podporu nové vlády na současném koaličním půdorysu.

16:14 - Novou vládu bude podle bookmakerů sestavovat Kuba. První místopředseda byl podle kurzů sázkové kanceláře Fortuna favorizován v poměru 1,9:1 na to, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením nové vlády. Druhým v řadě byl další místopředseda ODS Jiří Pospíšil (7:1), až za ním následoval předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka (10:1).

Před ostatními aktivními politiky byl v nabídce bývalý prezident Václav Klaus (20:1). Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg měl stejně jako šéf komunistů Vojtěch Filip kurz 100:1. Bookmakeři do nabídky zahrnuli i prezidentovu dceru Kateřinu Zemanovou. Její pověření ale považují za stejně pravděpodobné jako to, že vládu bude sestavovat vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Ještě méně důvěry dostal třeba někdejší premiér a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

15:53 - KSČM ostře zkritizovala Nečasovo prohlášení o tom, že Zeman si nepřeje předčasné volby. "Vzhledem k tomu, že jsem nikde nezaregistroval, že by se Nečas stal tiskovým mluvčím Hradu, dovoluji si připomenout, že předchozí vyjádření prezidenta Zemana vždy hovořila o tom, že tato vláda by měla odejít. Doporučuji tedy počkat na vyjádření prezidenta a nepodléhat podsouvaným interpretacím končícího premiéra," prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip.

15:42 - "Demisi premiéra Petra Nečase pokládám za logický a nutný krok v situaci, kdy je jeho nejbližší spolupracovnice ve vazbě kvůli obvinění ze zneužívání tajné služby," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zároveň upozornil, že lidovci jsou připraveni na případné předčasné volby. "Pokud se současná koalice udrží, budeme dále tvrdou opozicí," dodal.

15:35 - Spolupracovníci Miloše Zemana sondují možnost sestavit úřednickou vládu, k čemuž  Ústava dává Hradu jednoznačné pravomoci (jmenovat premiérem prakticky kohokoliv). Pak ale vláda ale musí dostat důvěru sněmovny - a úřednickou vládu v současné sněmovně nikdo nechce. "ČSSD se nehodí, aby za 10 měsíců, které do voleb zbývají, vyrostli v úřednickém kabinetu lídři Zemanovců," říká člen vedení ODS. A ČSSD k tomu dodává: "Všechny by nás šikanoval skrze svoji vládu."

"Úřednická vláda? Zkusit to může, ale pak nastane okamžité rozpuštění sněmovny a bude po vládě," nastiňuje vysoce postavený člen koalice páku, kterou parlamentní strany na prezidenta mají. Do vyjednávání o tom, "co po Nečasovi", jdou koaliční a opoziční strany i Hrad s vědomím právě těchto mantinelů.

15:16 - Krajský soud v Ostravě rozhodne o stížnostech obviněných v kauze Nagyová na jejich vzetí do vazby do tří týdnů, nejpozději do měsíce. Ve vazebních věznicích v Ostravě, Brně a Olomouci je už sedm stíhaných.

"Pět z nich si okamžitě podalo stížnost. Jeden obviněný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Další se tohoto práva vzdal," vyjmenoval mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam. Soud nyní musí podle něj počkat na uběhnutí lhůty. Další čas zaberou administrativní záležitosti. "Pak všechny stížnosti sesbíráme a předáme Krajskému soudu v Ostravě, který o nich rozhodne. Předpokládáme, že to bude do dvou až tří týdnů," řekl Dadam.

14:28 - Výkonná rada ODS dnes pověřila grémium strany jednáním o sestavení nové vlády na půdorysu současné koalice. V čele kabinetu by měl být premiér nominovaný ODS. Prioritou strany je zachování současného složení vlády až do řádných voleb a obnova země po povodních, řekl první místopředseda strany Martin Kuba.

Žádná konkrétní jména zatím říci nechtěl, ani nechtěl upřesnit, kdy budou známá - čeká se podle něj mimojiné i na rady od prezidenta Zemana. Podle Kuby je ale ve straně celá množina jmen, které by byly schopny vést vládu. "Vybereme někoho, kdo chce a je chtěn," dodal ministr spravedlnosti Pavel Blažek s tím, že těch, kteří chtějí, je samozřejmě více.

Martin Kuba po jednání Výkonné rady
Martin Kuba po jednání Výkonné rady | Foto: Vojtěch Marek

14:07 - Dnes už bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda policii přiznal sledování manželky premiéra, obvinění týkající se dvou pracovníků úřadu vlády ale odmítá. Důvodem akce prý byla bezpečnost státu a výsledek předal šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové.

13:49 - ČSSD odmítá jakékoliv pokusy o obnovení současné koaliční vlády s jiným premiérem. Zároveň se nyní nechce ujmout moci, pokud by ji k tomu vyzval prezident Miloš Zeman, a nadále požaduje předčasné volby. O rozpuštění sněmovny, k němuž jsou potřeba hlasy 120 poslanců, chce po demisi kabinetu jednat i s ODS a TOP 09.

13:19 - Bývalý prezident Václav Klaus nechce současnou situaci v české politice komentovat. Na otázku Aktuálně.cz, jak by se zachoval v pozici současného prezidenta Miloše Zemana, uvedl taktéž pouze stručné "bez komentáře."

13:12 - Petr Nečas končí v politice. Večer podá demisi, končí i jako předseda ODS. Mandát poslance sice dokončí, v příštích volbách už ale nebude kandidovat do sněmovny. Nechce být ani součástí možného vyjednávacího týmu, který by měl s koaličními partnery dojednat podobu příští vlády. "Já samozřejmě rád ODS pomůžu a poskytnu své rady, ale nemyslím si, že by bylo dobře, abych byl součástí vyjednávacího týmu," konstatoval. Více čtěte ZDE.

13:00 - Prezident Miloš Zeman nepreferuje předčasné volby, po společném jednání to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Sešli se na zámku v Lánech kvůli vládní krizi. Nečas uvedl, že spolu hovořili o všech možnostech jejího řešení. Premiér, jenž vpodvečer podá demisi, chce s politikou zcela skončit. Skončí i jako předseda ODS, mandát poslance dokončí, ale v příštích volbách už nebude do sněmovny kandidovat.

12:25 - O účast na mimořádné schůzi k nedůvěře vládě, která ale už patrně nebude, požádal středočeský krajský soud nezařazený David Rath. V žádosti argumentuje tím, že je na této schůzi podstatný každý hlas a znemožnění výkonu mandátu byť jednomu poslanci může zásadně ovlivnit vývoj v Česku.

12:10 - Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka kvůli jejich zapojení do případu sledování Nečasové.

Zpravodajci budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud. Vojenské zpravodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc. Více čtěte ZDE.

11:58 - Vicepremiér a ministr zahraničí končící vlády Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že preferuje pokračování vlády s novým premiérem. Pokud se to nepodaří, chce TOP 09 předčasné volby co nejdříve. Celý rozhovor si přečtěte ZDE.

11:47 - "Chci, aby Výkonná rada pověřila 1. místopředsedu ODS řízením strany a také ho pověřila vedením dalších jednání koalice a s prezidentem ČR o budoucím složení vlády ČR a o tom, kdo bude příštím premiérem za ODS," říkal místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati.

Co se jména nového premiéra týče, jsou pro něho přijatelná jména jako Kuba, Němcová a možná i Svoboda, Stanjura či Bendl.

11:30 - Nástupcem odcházejícího Petra Nečase ve funkci premiéra by se podle hlasů z většiny krajských sdružení ODS měl stát první místopředseda strany Martin Kuba. Mluví se ale i o dalších členech vedení ODS Jiřím Pospíšilovi, Tomáši Chalupovi, Pavlu Blažkovi anebo ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi.

11:17 - Sněmovna zřejmě nebude v úterý jednat o vyhlášení nedůvěry vládě, jak požadovala opoziční ČSSD. Důvodem je demise, kterou chce Nečas dnes podat. "Předpokládám, že se ta schůze konat nebude," řekl předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Podle něj se ale návrh nepodával zbytečně. "Právě naopak, to, že jsme jej podali tak rychle, tak ten časový tlak donutil premiéra Nečase, aby rezignoval už nyní a nedělal ostudu České republice," dodal.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nyní čeká, až večer obdrží oznámení o Nečasově demisi. Na základě toho se bude rozhodovat o svolání mimořádné schůze.

10:53 - Petr Nečas se sešel s prezidentem Milošem Zemanem a informoval ho o svém záměru podat demisi. Předat by mu ji měl v 18:00.

Mluvčí Hradu Hana Burianová řekla, že se jednalo o "kratší soukromou schůzku". Více k obsahu jednání nesdělila s tím, že se Zeman možná vyjádří vpodvečer.

 

Právě se děje

Další zprávy