Zemětřesení u lidovců pokračuje

Martina Macková, Petr Holub
29. 8. 2006 6:20
Praha/Vsetín/Brno - Padli tři místopředsedové, bude mimořádný sjezd KDU-ČSL, dnes se uvidí, kdo bude za stranu jednat o vládě. Uvnitř: Fotogalerie
Ex-předseda Miroslav Kalousek s místopředsedou Janem Kasalem
Ex-předseda Miroslav Kalousek s místopředsedou Janem Kasalem | Foto: Ludvík Hradilek

Konference lidovců jednala šest hodin. Výsledek? Z funkcí odstoupili tři místopředsedové: Milan Šimonovský, Cyril Svoboda a Roman Línek.

Jednoznačný závěr zní: Nevstoupíme do vlády, která by závisela na podpoře komunistů.

Po konferenci tak zůstává strana bez předsedy a většiny místopředsedů. Nové vedení chce KDU-ČSL zvolit příští týden, předsedu ovšem až 9. prosince, kdy se sejde mimořádný sjezd strany v Brně.

Do dalších jednání o vládě měl jít nový tým, jeho obměna však nemusí být nijak radikální. KDU-ČSL vyšle jakýsi prozatímní tým  - místopředsedu Jana Kasala, šéfa senátorů Adolfa Jílka a šéfa poslaneckého klubu. Tím je ten, kdo zemětřesení odstartoval svým nečekaným souhlasem s tolrenací od komunistů: expředseda Miroslav Kalousek.

Až dosud za lidovce vyjednávalo trio Kalousek - Kasal - Šimonovský. "Nebudeme dělat žádná zásadní rozhodnutí bez souhlasu celostátní konference," vysvětlil nyní Kasal.

Lidovci ovšem plánují, že Miroslav Kalousek ve funkci šéfa poslaneckého klubu nezůstane. "Poslanecký klub zasedne a zvolí jiného předsedu, žádné jméno zatím nepadlo," řekl Aktuálně.cz poslanec a šéf olomoucké krajské organizace Tomáš Kvapil.

Rezignovali sami

"Rozhodl jsem se rezignovat, protože když je naše strana schopná sebereflexe, měl by jí být schopný každý. Je to zdravé. Jsem hrdý, že jsem člen strany, která dokáže rozlišovat, co se smí a co už se nesmí. A nesmí se jít do vlády s tichou podporou komunistů," řekl o své rezignaci Svoboda.

Podle Svobody by si všichni představitelé lidovců měli být schopni "jít znovu pro svůj mandát". "Můžeme se tvářit, že se nic nestalo, ale stalo se," dodal Svoboda. Uvedl, že dosud není rozhodnutý, zda a kdy by případně kandidoval na nějaký stranický post.

Další členové vedení stejné rozhodnutí nepřijali. Delegáti diskutovali o tom, zda by vůbec mohl rezignovat nynější dočasný šéf strany a třetí vyjednavač Jan Kasal, který se ocitl v čele strany po páteční rezignaci Miroslava Kalouska.

"Zastupuje stranu a z našich stanov není jasné, zda by tím nevznikl problém. Naše stanovy neřeší podobnou situaci. Chyběl by tak člověk, který má odpovědnost třeba za majetkové věci ve straně," řekl Aktuálně.cz mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

"Nemohu se vzdát odpovědnosti, někdo musí šéfovat pracovně-právním vztahům," řekl Jan Kasal a potvrdil, že se při případných dalších volbách vedení nebude ucházet o post předsedy strany. Důvodem je fakt, že přiznal svoji odpovědnost místopředsedy strany, který mohl zabránit v předběžným jednáním o vládě s ČSSD.

"Hlásím se k této odpovědnosti, mohl jsem tomu zabránit," řekl Kasal. Nevyloučil ale, že by měl zájem o jinou funkci ve vedení než je nejvyšší post.

Vedení už za týden

Konference se sejde ještě jednou znovu, za týden v pondělí, kdy zvolí tři místopředsedy. Strana jich má ale pět. Celé předsednictvo pak čítá celkem sedm lidí a generálního sekretáře.

Kromě Jana Kasala odmítl rezignovat poslední místopředseda - Pavol Lukša, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Uvedl, že cítí mandát, který mu pro funkci dal sjezd.

Pět regionálních organizací chtělo velkou změnu - zcela nová jména v užším vedení strany. A zdaleka to nebyli jen klíčoví moravští straníci.Odstoupení všech místopředsedů požaduje nejen jihomoravská, zlínská a olomoucká organizace. Přidala se i Praha a východočeši z Hradce Králové.

Část lidovců má obavy, jak pro stranu, která bude bez nového předsedy, mohou dopadnout podzimní komunální a senátní volby. 

Kasal připustil, že novým předsedou by se mohla stát i žena. V kuloárech se mluví o jihomoravském hejtmanovi Stanislavu Juránkovi, ale také například o kandidátce na ministryni obrany v navrhované trojkoaliční vládě - Vlastě Parkanové.

Miroslav Kalousek delegátům konference vysvětloval, proč začal jednat s Jiřím Paroubkem. Uvedl například, že smlouva o změně volebního systému, která by poškodila malé strany, byla mezi ODS a ČSSD na spadnutí. Řekl, že on svým jednáním tomu zabránil. Sklidil potlesk.

Vyměnit celé vedení

Delegáti z krajů přijeli vyměnit všechny místopředsedy.

"Vyzveme je na konferenci, aby odstoupili, pokud to neučiní sami," potvrdil šéf olomoucké organizace a poslanec Tomáš Kvapil. Pokud ale místopředsedové odmítnou opustit své posty, nemůže je konference odvolat. Tuto pravomoc má jen stranický sjezd.

"Bude záležet na nich, jestli odstoupí," potvrzuje Marie Cacková, místopředsedkyně jihomoravské organizace. Je skutečně otázkou, zda místopředsedové své funkce složí. Podle ČT to odmítli na doporučení expředsedy Kalouska.

"Jsem přesvědčen, že zvolíme nové předsednictvo," s tímto názorem jede do Prahy také starosta Vsetína a kandidát do Senátu Jiří Čunek.

Kalousek, nebo Svoboda?

Na konferenci se rozhodne, jakou pozici obdrží lidé, kteří dosud podporovali Miroslava Kalouska, a jakou jeho oponent Cyril Svoboda.

Toho v dnešním vydání deníku Právo napadl nejmenovaný účastník jednání předsednictva KDU-ČSL za to, že podpořil Kalouska v jednání s ČSSD výměnou za post budoucího šéfa sněmovny. "Jedná se o velmi dobře načasovaný výmysl s úmyslem ovlivnit mínění členské základy před dnešním zasedáním naší strany," reagoval Svoboda.

Také experti čekají od konference lidovců převrat: "Může vzniknout moderní křesťanská demokracie, která se podobně jako německá CDU stabilně zařadí do pravé části spektra," očekává brněnský politolog Miroslav Mareš.

Podle Mareše zůstane rozpor mezi Svobodovým křídlem a politiky, kteří budou reprezentovat Kalouskův směr politiky před obratem k ČSSD. "Bude hodně záležet na tom, kdo bude tento směr reprezentovat," dodává Mareš, podle kterého by většina lidovců v čele strany akceptovala jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka. 

Nový tým do jednání

Podle starosty Čunka souvisí volba nového vedení s dalším povolebním vyjednáváním.

Vyjednávací tým by měl vzejít z nových místopředsedů. "Prosazujeme, aby sestava vyjednávačů byla totožná s místopředsedy," řekl deníku Aktuálně.cz Čunek.

Milan Šimonovský rezignoval na funkci místopředsedy strany
Milan Šimonovský rezignoval na funkci místopředsedy strany | Foto: Ludvík Hradilek

Místopředsedkyně jihomoravských lidovců Cacková navrhla, aby se sestava týmu pouze dovolila. V trojici s Janem Kasalem a Milanem Šimonovským by brněnští lidovci namísto Miroslava Kalouska rádi viděli ministra životního prostředí Ladislava Ambrozka.

"Miroslav Kalousek byl schopný vyjednavač. Je důležité, aby byla zachována kontinuita," míní Cacková. "Kontinuita? To není nutné. Naopak - prostředí je zavzdušněné, je potřeba situaci změnit," nesouhlasí Čunek.

Lidovci z regionů se shodují na tom, že jejich strana by měla dál jednat o nové vládě. Nevylučují ani jednání s ČSSD. "Problém byl v podpoře komunistů," řekl Čunek.

Na přímé dotazy o případných podporách vlád ODS či ČSSD odmítají odpovědět. "To je předčasné," říkají.

Na konferenci se lidovci budou zabývat tím, jestli změní svůj dosavadní postoj a podpoří vládu, která by vedla k předčasným volbám. O víkendu předčasné volby vyloučili místopředsedové Jan Kasal a Cyril Svoboda.

Hlasy z regionů říkají opak: "Situace k tomu nazrála, myslím, že už se k této variantě kloní všechny strany kromě ČSSD," řekl Čunek. "Zřejmě se předčasným volbám nevyhneme," míní také Kvapil.

Kdy na sjezd?

Olomoučané také požadují svolání mimořádného sjezdu, o kterém se ve straně po páteční rezignaci předsedy Kalouska mluví, ještě před podzimními senátními a komunálními volbami.

"Dá se stihnout  a je důležitý pro naši reputaci. Musíme zvolit nového předsedu," řekl deníku Aktuálně.cz Kvapil. Ovšem jiný názor má šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek ze Šumperka: "V čele strany by měla být nová tvář, ale sjezd by měl být až příští rok a řádný," řekl deníku Aktuálně.cz Jílek.

Jiří Čunek míní, že vše vyřeší dnešek. "Je nutné, abychom se dnes dohodli, co dál, zvolili nové předsednictvo. První místopředseda pak povede stranu i vyjednávání. Jestli bude mimořádný nebo řádný sjezd je pak jedno," míní starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy