Topolánek chce volby. Ale jak na to?

Red DOM
27. 8. 2006 18:32
Praha - Nastupující premiér Topolánek se sešel ke konzultacím s bývalým i současným prezidentem. Uvnitř: CESTY K VOLBÁM.
Paroubek a Topolánek
Paroubek a Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

"S oběma jsem se jednoznačně shodnul v tom, že nelze připustit, aby se komunisté v České republice podíleli na vládnutí," uvedl Topolánek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Jako jediné řešení jak toho dosáhnout vidí Topolánek předčasné volby. "Udělám vše pro to, aby předčasné volby byly nejpozději v dubnu až červnu příštího roku," uvedl Topolánek.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  JAK RYCHLE K VOLBÁM?

  • První cestou je vyčerpání všech pokusů o sestavení vlády. Po dvou premiérech, které má právo jmenovat pouze prezident, následuje jmenování premiéra na návrh předsedy PS. V případě, že by ani tento, třetí premiér v pořadí nezískal ve sněmovně důvěru, může prezident PS rozpustit.
  • Druhou cestu nyní upřednostňuje premiér Mirek Topolánek. Považuje ji za nejčistší možnost. Není-li sněmovna do tří měsíců schopná dohodnout se na přijetí či nepřijetí zákona s nímž vláda spojila otázku důvěry, může ji prezident rozpustit. Mirek Topolánek dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že by takovým zákonem mohla být třeba rovná daň v té podobě, kterou ODS prosazovala před volbami.
  • Sněmovnu může prezident rozpustit také bylo-li zasedání PS přerušeno na delší dobu než umožňuje Ústava a v případě, že je PS neusnášeníschopná.

První krok chce  Topolánek udělat tím, že v nejbližších dnech vybere lidi pro všechny posty ve vládě a koncem týdne předloží seznam ministrů prezidentovi Václavu Klausovi.

S kým do vlády počítá, ale Topolánek zatím tají. Nesdělil ani, zda to bude kabinet čistě stranický, úřednický nebo zda půjde třeba o kombinaci těchto či jiných verzí. Připustil pouze, že všechny možnosti jsou ještě ve hře. "Musí to být vláda, která povede Českou republiku do předčasných voleb," řekl premiér.

Klaus nehodlá otálet

"Jakmile prezident dostane od předsedy ODS seznam ministrů, nebude nic protahovat a okamžitě vládu jmenuje," prohlásil prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Pokud ale vše proběhne tímto způsobem, bude Topolánek žádat ve sněmovně o důvěru vládě, pro kterou nemá dostatečnou podporu. "Od nás nedostane Topolánek ani jeden hlas," prohlásil nejprve v pátek šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Dnes však pro agenturu ČTK své stanovisko zmírnil, když naznačil, že o podobě nové vlády se bude "vážným způsobem" jednat po říjnových komunálních a senátních volbách. Během návštěvy Slovenska ale připustil, že do té doby by mohl vládnout menšinový kabinet ODS.

Na Paroubkova slova dnes nepřímo reagoval Klausův tajemník Jakl. "Prezident nebude lepit dohromady žádné koalice, ale očekává, že se všechny politické strany budou chovat zodpovědně, abychom už nějakou vládu měli," uvedl v ČT.

ČSSD ve čtvrtek ukončila vyjednávání s ODS o podpoře její menšinové vlády a zahájila konzultace s KDU-ČSL o případné menšinové vládní koalici, která by hledala podporu napříč stranami. Rozhodnutí vrcholných politiků ale narazilo na odpor členské základny KDU-ČSL a v pátek vyústilo v rezignaci lidoveckého předsedy Miroslava Kalouska.

Uspěje senátorská novela?

Předčasným volbám musí vždy předcházet rozpuštění Poslanecké sněmovny.  Rozpustit sněmovnu může pouze prezident. Po rozpuštění se musí nové volby konat do šedesáti dnů.

Ústava České republiky nabízí několik cest. Senátoři 9. srpna schválili novelu Ústavy, která by ale nabídla další možnost, jak vypsat předčasné volby. Tuto novelu by ale musela schválit ústavní většinou stodvaceti hlasů ještě Poslanecká sněmovna.

Senátem schválená novela Ústavy by umožnila rychlé rozpuštění. Po demisi vlády by mohl prezident se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců Poslaneckou sněmovnu rozpustit a vyhlásit nové volby.

 

Právě se děje

Další zprávy