Zelení mají nejmenší podporu od voleb 2006

pra
8. 9. 2008 11:55
Vládu by nyní sestavoval Jiří Paroubek
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání.
Martin Bursík zahájil jednání Strany zelených čtením bodů, jenž jsou plánovány k projednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Volby do poslanecké sněmovny by s pětiprocentním náskokem před ODS vyhrála ČSSD, do volebních místností by zavítalo přes polovinu oprávněných voličů.

Takový by byl podle srpnového průzkumu společnosti Median aktuální výsledek voleb do dolní komory parlamentu.

Vítězní sociální demokraté by od voličů získali 36,8 procent hlasů. Druhou ODS by volilo 31,6 respondentů. Třetí příčku by obsadili komunisté s 15,4 procenty hlasů, lidovce by podpořilo 7,3 procent voličů.

Strana zelených by se podle výsledku průzkumu do sněmovny nedostala, volila by ji totiž jen čtyři procenta respondentů.

Čtěte také: Skoro polovina voličů zelených lituje, koho zvolila

To však vzhledem ke statistické odchylce, která činí nejméně 1,5 procenta, nemusí znamenat, že by zeleným dveře do parlamentu zůstaly skutečně zavřené.

Ve srovnání s červencovým průzkumem Strana zelených oslabila o tři procenta a zaznamenala tak nejslabší výsledek od červnových voleb v roce 2006.

Voleb by se zúčastnilo 56,3 procent oprávněných voličů, což je zhruba o osm procent méně než při posledních volbách v červnu 2006.

Průzkum oslovil 1118 respondentů starších osmnácti let. Výsledek zahrnuje oprávněné voliče, kteří by šli k volbám a jsou rozhodnuti, kterou stranu by volili.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy